Iz naših džemata

Građevinske aktivnosti u džematu Hrasno Gornje (Foto)

Krajem mjeseca augusta 2019. godine započeti su radovi na rekonstrukciji džamije u džematu Hrasno Gornje.

Planirane aktivnosti i obnova tiču se vanjskog dijela (izgleda) džamije počevši od prekrivanja pomenutog objekta koji je do sada bio pokriven crijepom, a po završetku ovih radova dobit će novi pokrivač u vidu kubeta (jedno veliko i tri mala).

Do kraja godine, ako Bog da, bit će urađeni i fasaderski radovi (oblaganje džamije stiropolom i fasada), a uporedo sa navadenim poslovima, također, izvodit će se radovi na obnovi šehidske česme i imamske kuće (stiropol – fasada). Obzirom da se svi pomenuti objekti nalaze se u haremu džamije, bez sumnje, možemo kazati da će cjelokupan kompleks (džamija, šehidska česma, imamska kuća) dobiti jedan novi portret i dimenziju više u smislu svoje ljepote i funkcionalnosti.

Ideja za realizacijom svega navedenog javila se tokom ovog ljeta kod džematlija džemata Hrasno Gornje, te su u rekordno kratkom vremenskom periodu ukupljena materijalna sredstva koja su bila potrebna za ovaj poduhvat. Ovom prilikom molimo Allaha dž.š.da nagradi svakoga ko je uzeo učešće u ovom hajratu.

Podsjećanja radi, džamija u džematu Hrasno Gornje počela se graditi 1989. god., da bi krajem te iste godine bila pokrivena (tada crijepnim pokrovom). U funkciji je od 1993. god., a zvanična svečanost otvorenja džamije upriličena je 1997. god.

Mirsad Sakić, imam džemata Hrasno Gornje

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh