Iz naših džemata

Iftarom obilježena prva mubarek-noć Lejletur-regaib

Sinoć, nakon akšama (7. marta 2019. god. / 1. redžeba 1440. godine po Hidžri), u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija organizovan je iftar kojim se obilježila mubarek-noć Lejletur-regaib.

U ovoj mubarek-noći, prema tradiciji, desilo se začeće posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s. Lejletul-regaib prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak ramazana i smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja.

Lejletur-regaib, 7.3.2019. god. / 1. redžeb 1440. godine po H.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić o vrijednosti prve mubarek-noći, između ostalog, rekao je: “Prva mubarek-noć je Lejletur-regaib i ona nastupa uoči prvog petka u šehr-i redžebu, a zahvalnici Allahu Svemogućem je provode u ibadetu, pretresajući svoja djela u želji da budu u ostatku svoga života bolji, čestitiji i pročišćeniji. Gledajući razne blagodati oko nas, insanu je najbitnije da pogleda sebe i da se osvrne na svoje stanje na ovom svijetu. Insan se tokom vremena zapusti i često prestane oblikovati sebe. Poželi svašta nešto za svoje tijelo, ali za dušu često nema vremena.
Veli se u vjerskim vrelima da je između ostalog ova mubarek-noć i noć želja i naših nada. Inače, svaku mi noć mozemo pretvoriti u noć lijepih i halal želja. Ova noć je prilika da se iskorači iz ustaljenog ritma života i da se krene u traganje za iskrenijom i dubljom vezom sa Stvoriteljem svih ljudi i svih svjetova. Mi kao muslimani i muslimanke večeras, u ovoj mubarek-noći, imamo duhovni poticaj da sve naše trenutke života pretvorimo u želje koje se trebaju ostvariti na planu gotovosti za uspjeh u vjeri islamu. Molim Allaha dž.š. da nas sve sačuva haram želja i želja koje ne donose dobrotu ljudskom rodu.”

Iftar je organizovan za sve one koji su dan uoči mubarek-noći proveli u postu, te na taj način se počeli pripremati za dolazak šehr-i ramazana.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh