Iz naših džemata

Imami Medžlisa IZ Kalesija posjetili ICB „Ebu Hanife“ u Beču (Foto)

U danima vikenda, 13-15. maj 2022. godine, imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija boravili su u Austriji i tom prilikom posjetili Islamski centar Bošnjaka „Ebu Hanife“.

ICB „Ebu Hanife“ iz Beča osnovan je 1993. godine i spada među najstarije i najveće džemate u Austriji. U ovom džematu djeluje i veliki broj naših Kalesijaca koji su na privremenom radu, odnosno žive u Beču.

Prije pandemije covid-19, u periodu od 7. do 10. juna 2019. godine, imami Medžlisa IZ Kalesija su prvi put posjetili Islamski centar Bošnjaka “Ebu Hanife”. Posjeta je organizovana povodom obilježavanja godišnjice džemata. Nakon nepune tri godine, imami Medžlisa IZ Kalesija ponovo su bili gosti ovog džemata.

Gostoprimstvo imama džemata „Ebu Hanife“, Hadisa ef. Bošnjaka i njegovih džematlija riječima se teško može opisati. Naš Kalesijac, Husein – Huso Jahić (ef.) jedan od najvrijednijih džematlija džemata „Ebu Hanife“, bio je inicijator poziva i domaćin svojim Kalesijcima u „njegovoj“ Austriji. I drugi naši sugrađani su tokom boravka u Beču bili gostoljubivi domaćini kalesijskim imamima.

Ovo već tradicionalno druženje Bošnjaka u Beču je vjersko-kulturno sportska manifestacija u kojoj su učešće uzeli i naši imami. I ovaj put su potvrdili svoje vještine u navedenim „disciplinama“.

Veliki broj Bošnjaka okupljenih na jednom mjestu u dalekoj zemlji, u isto vrijeme raduje ali i rastužuje. Raduje, jer su se naši Bošnjaci okupili oko zajedničke niti koja ih spaja, oko džamije i džemata, a rastužuje, jer su naši Bošnjaci, uistinu, dijaspora – sjeme rasuto. Međutim, ljubav za rodnom grudom i rodnim mjestom se ne može izbrisati iz srca naših ljudi. Njihov džemat u Austriji je džemat kojem pripadaju i koji ih okuplja, ali je i njihov džemat u njihovoj rodnoj Kalesiji, a oni su privrženost svom džematu i svojoj Kalesiji dokazali nebrojeno mnogo puta.

Ovim putem Medžlis IZ Kalesija se zahvaljuje džematu i džematlijama ICB „Ebu Hanife“ iz Beča na pozivu i gostoprimstvu, uz želje da u skorije vrijeme i oni budu naši gosti na sličnoj manifestaciji.

Posjeta ICB “Ebu Hanife”, Beč, 13-15. maj 2022. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh