Iz naših džemata

Kalesijski Medžlis zadnjeg dana ramazana organizovao iftar za imame, članove Izvršnog odbora i džematskih odbora, i predstavnike vlasti (Video)

Zadnjeg dana ramazana Medžlis islamske zajednice Kalesija je organizovao zajednički iftar za imame, članove Izvršnog odbora Medžlisa, predsjednike džematskih odbora i predstavnike općinske vlasti.

Pored većine imama, članova Izvršnog odbora i predsjednika džematskih odbora, iftaru se odazvao i predsjedavajući OV Kalesija, Fadil Alić, te ministar Edin Ramić, koji je u toku ramazana u Kalesiji na velikom iftaru ugostio veliki broj osoba iz povratničkih sredina sa predstavnicima onih općina gdje su nekadašnji prognanici bili privremeno nastanjeni.

Okupljeni gosti Medžlisa su se okupili pred Čaršijskom džamijom, nakon čega su se neposredno prije akšam namaza u džamiji prisutnima obratili dr.sci. Muhamed Alić, predsjednik MIZ Kalesija, i Enver ef, Alić, glavni imam

Iftar za oko 60 osoba je održan u i ispred aščinice “Fontana”, nedaleko od Čaršijske džamije.

Ovim iftarom su završene ramazanake aktivnosti kalesijskog Medžlisa, kojih je i ove godine bilo mnogo, te su bile raspoređene u skoro svim džematima koji gravitiraju u ovom Medžlisu.

Obraćanje glavnog imama

Bismil-lahir-rahmanir-rahim!

Poštovani dr. Muhamede Aliću, predsjedniče MIZ-e Kalesija
– Imami MIZ-e Kalesija
– Predsjednici džematskih odbora MIZ-e Kalesija
– Članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Kalesija
– Iskreni prijatelji Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Es-selamu alejkum i dobro nam došli na završnicu ovoramazanskih iftara u 1438.h.g., u organizaciji naših kalesijskih džemata i MIZ-e Kalesija, koji su po broju prisutnih postača nalik na onaj iftar u Konjević Polju.

Muslimani cijelog svijeta, što se obrtanja vremena tiče, slijede i prate lunarni (hidžretski) kalendar. Na dunjaluku smo stalno u kružnom toku. Blago onom ko od nas iz reda muslimana, kao odani Allahov rob, prođe prvi i uđe u drugi ramazanski krug. Sa napunjenih 36 godina života svi mi kao sljedbenici islama i postači ulazimo u naš drugi duhovni ramazanski krug. Muslimani su ramazane postili i u njima ibadet činili u svim godišnjim dobima. Njihovi ramazani su najbolja singnifikacija, najbolja oznaka kako starimo i vraćamo se svome Es-Samedu, Uviru, Utoku, Ušću, kako se neizbježno vraćamo Gospodaru svih svjetova.

Nadam se da ćemo sa Ramazanskim bajramom 1438.h.g. spriječiti razvoj pogrešnih stereotipa, pogibeljnih predrasuda, negativnih stavova koji bi nas, eventualno, mogli odvesti u naše unutrašnje bošnjačkomuslimanske podjele. Na nama je obaveza, i to baš na ovaj Ramazanski bajram(koji nam stiže sutra) , da prepoznamo sijače taštine i kreatore podjela. Oktroisani edikti koji se, putem zamjene teza, nameću općoj i vjerničkoj kalesijskoj javnosti nisu ništa drugo doli bahato mlaćenje Alajbegove slame. Umjesto da privlačimo prijatelje u Kalesiju, mi ih katapultiramo iz nje na neka druga područja Balkana. Naša sebičnost i narcisiodnost su, nažalost, čobani narodni, a nije pošteno ovaj naš plemeniti narod smatrati ovcama. Prestaće ovaj narod da bleji, jer neće više da je bilo čija ovca i da ima čobane bez ikakve odgovornosti.

Krajnje je vrijeme da prestanemo sve znati o drugom i da je vakat da nešto bitno saznamo i o sebi. Ramazanski imamski servis nam je na usluzi s tim u vezi. Poštujte vaše imame koji kao pčelice vrijedno rade u našim džematima. Oni vam samo i jedino mogu ponuditi lijepu islamsku duhovnost i etičku vertikalu. I da još pojasnim da nije lijepo biti asija u kontinuitetu! Obijesnih je izuviše na društvenom pijedestalu. Svesebovići iz naših safova, baš-me- briga- tori iz naših muslimanskobošnjačkih redova nikada neće, nažalost, prestati sebe smatrati modernim Nimrudima. Uvijek će biti onih koji će uz ramazan i na Bajram, ali i bez ramazana i bez naših bajrama, ložiti šejtanske vatre i bacati naše Ibrahime na užarene lomače, ali zasigurno će biti i veliki broj Allahovih prijatelja među nama koji su namjerno iskreni kao Ibrahim, a.s., kao njegov prijatelj mrav koji donosi samo jednu kapljicu vode da spasi Ibrahima,a.s., od naložene Nimrudove lomače, sasvim svjestan da Allah upravlja svim događajima i da od njegove kapljice vode koju nosi na svojim krhkim plećima neće ugasiti vatru već samo i jedino želi da drugi šejtanski jarani vide na čijoj je strani taj sićušni Allahov rob. Imamo i mi naše ovovremene Ibrahime kojima se želi zadeverati u životu i prirediti pakleni pir, međutim naše Ibrahime će Allah Uzvišeni sačuvati svojim imperativom:”Ja naru kuni berden ve selamen a'la Ibrahim!” – O vatro, budi hladna i spasonosna za Ibrahima-. Za naše Ibrahime ima mrava koji će svojim kapljicama vode pokazati da nisu sinovi hipokrizije i hrabro će se svojim kapljicama odrediti da su na Allahovoj strani i strani naših Ibrahima. (Kod nas je poteškoća što ne poznajemo ni svoj bosanski jezik a kamoli da kao Ibrahim, a.s., razumijemo jezik ptica i mrava. Iskreni mravi i Ibrahim, a.s., nisu nikad imali kuršlus u komunikaciji, a mi ga imamo iz prostog razloga što se teško sporazumijevamo na vlastitom bosanskom jeziku)

Inače, braćo abdestom umivena i Allahovim nurom ozračena, mi sa svakim trebamo postupati lijepo dok dotična osoba ne prekrši Allahov zakon. Nama treba, rekao bih, svako muslimansko uho a pogotovo svaka muslimanska živa glava. Nijedno uho i nijedna glava nije nam višak. Kur'an, azimu- šan, veli: ”El- ehilau jevmeizin ba'duhum li ba'din aduvvun illel- muttekin”, što znači: ” Toga dana (na Sudnjem danu) prijatelji će biti jedni drugima neprijatelji osim onih koji su mislili na Allaha i bogobojazni bili.” A Bajram ramazanski je vakat kad dokazujemo da smo prijatelji sa Allahom, dželle šanuhu, sa Njegovim Kur'anom, sa našim Pejgamberom i njegovim izričajima – hadisima, a ko je prijatelj sa Allahom i Njegovim Poslanikom – prijatelj je i sa ljudima, naročito sa ljudima muslimanima – praktičarima u islamu. Bajram su dani kada glorifikujemo naš komšijski dostluk, i to su dani kada uz naš pribavljeni trud u šehri-ramazanu poljepšavamo i ukrašavamo naše prijateljstvo sa Uzvišenim Rabbom i čestitim i plemenitim ljudima.

Neka nas Ramazan i Ramazanski bajram samo i jedino spaja i ujedinjuje u vjeri i općoj muslimanskoj zajednici- ummetu! Islamska zajednica BiH i Medžlis Islamske zajednice Kalesija su servisi i upućuju vjernike da se koriguju svojim imetkom, svojim srcima, svojim pozitivnim idejama. Stižu nam postramazanski trenuci, minute i sati kad spoznajemo sebe na najbolji način. Spoznavanje sebe u tom vaktu je Bajram! I upravo zbog te vaše spoznaje kažem svima vama: Ramazanski bajram šerif mubarek olsun! I neka u našim srcima stanuje vječno živi islam!

Enver ef. Alić, sićušni rob Božiji

(NKP.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh