Islamski svijet

Kina: Muslimanu šest godina zatvora zbog puštanja brade, njegovoj supruzi dvije godine zbog nošenja hidžaba

Sud u kineskoj regiji Xinjiang, većinski nastanjenoj muslimanima etničke grupe Ujguri, osudio je jednog muslimana na šest godina zatvora za “izazivanje problema” i nošenje brade, što je praksa kojoj se protive lokalne vlasti, javljaju lokalni mediji.

Sud u gradu Kashgar osudio 38-godišnjeg muslimana Ujgura na šest godina, dok je njegova supruga dobila dvije godine zatvora, objavio je China Youth Daily. Čovjek je počeo nositi bradu od 2010. godine, piše list.

Par je proglašen krivim za “svađu i izazivanje problema”, što je, iako prilično neodređena, veoma često korištena kvalifikacija u kineskom pravosudnom sistemu.

Više od godinu dana vlasti u Xinjiangu vode kampanju protiv muškaraca koji puštaju brade, jer komunističke vlasti to povezuju sa ekstremističkim idejama.

Tu je i kampanja pod nazivom “Projekt Beauty” koja ohrabruje žene da odbace nošenje hidžaba, čije nošenje je relativno raširena praksa među ženama Ujgura, glavne muslimanske etničke grupe u Xinjiangu.

Bračni par iz Kashgara je “dobilo nekoliko upozorenja” prije nego što je optužen, piše list, pozivajući se na lokalne zvaničnike. “Od početka godine sudski je procesuiran i osuđen znatan broj osoba koje su kršile propise o zabrani puštanja brade, nošenja velova”, rekao je zvaničnik u Kashgaru.

Grupe za ljudska prava smatraju da je represija koju Peking provodi nad ujgurskom kulturom i religijom uzrok rasta tenzija u Xinjiangu, regiji bogatoj resursima.

U valu nasilja prošle godine u ovoj regiji najmanje 200 ljudi je poginulo u seriji bombaških napada i smrtonosnih sukoba sa snagama sigurnosti, a Peking je za te napade optužio “separatiste” i “vjerske ekstremiste”. U aprilu prošle godine vlasti u oblasti Shaya ponudile su novčane nagrade doušnicima koji vlastima dojave da im komšija prekomjerno pušta dlake na licu, a vlasti grada Karamay u avgustu su zabranile osobama s velikim bradama i islamskom odjećom da se voze u sredstvima javnog prijevoza.

Pripremio: Abdullah Nasup

(Saff.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh