Iz naših džemata

Klanjana dženaza u Gornjoj Kalesiji: Porodice ogorčene zbog sporih identifikacija

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop Omera Subašića, koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine u 76. godini, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Kazan bašča, javlja Anadolu Agency (AA).

Svake godine, prvog dana u junu u Gornjoj Kalesiji se klanjaju kolektivne dženaze žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Zvornika. Današnju dženazu, kada je ukopana samo jedna žrtva, predvodio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, a na području općine Kalesija proglašen je Dan žalosti.

Ubijeni Subašić je po zanimanju bio limar. Penzionerske dane provodio je u svom gradu na Drini, gdje je živio s porodicom. Kemal Kadrić, Zvorničanin koji sada živi u Sarajevu i kojem je rahmetli Subašić bio tetak, ispričao je novinarima o monstruoznim ubistvima koja su se prvog dana napada, 8. aprila 1992. godine, desila u centru Zvornika, a koje su počinili pripadnici zloglasne Arkanove grupe.

– On i jedan komšija zajedno su stradali, a njihove su supruge bile tu u blizini i vidjele su šta se desilo. Prvo su ih ubili pucajući im u glavu, a onda su ih zaklali i zatim im se trag izgubio. Jedan je komšija nađen prije dvije godine, a moj tetak Omer pred kraj prošle godine. Ti zločinci još nisu uhvaćeni ni procesuirani iako imaju jaki snimci svih tih 10-15 Arkanovaca. Znaju im se lica i imena i sve živo, ali eto još ništa nije uspješno završeno – naveo je Kadrić.

Članovi porodica zvorničkih žrtava ogorčeni su zbog sporosti procesa traženja svojih najmilijih, te zbog neotvaranja masovnih grobnica i političkim potezima u pravosudnim institucijama zbog kojih se zločinci ne kažnjavaju.

– Nismo zadovoljni identifikacijom i žalosno je da se za godinu jedno tijelo identifikuje – poručila je Amira Krdnić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Zvornik.

S područja općine Zvornik od 1992. do 1995. godine nestalo je ukupno 1.976 osoba, a traže se posmrtni ostaci još 418 osoba.

– U jednom danu je odvedeno skoro 700 osoba s Bijelog Potoka i samo iz te kolone oko 250 se traži. Dakle, to je pet punih autobusa ljudi koji su nestali u jednom danu, za koje niko od naših komšija ne želi da kaže gdje su – naglašava Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, ističe zabrinutost, jer je ovo već druga dženaza u Podrinju ove godine kada se ukopava samo jedna identificirana osoba. Obaveza države je, podsjeća Salkić, da kazni zločince, te ubrza proces traženja nestalih.

– Ova država mora ispuniti obavezu da obezbijedi pravdu, da osigura satisfakciju žrtvama i da osigura kazne za one koji su činili zločine. Ako to ne uradi, nismo napravili dobar posao – naveo je Salkić.

(Faktor.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh