Iz naših džemata

Mahala: Završena manifestacija “Dani povratka 2022”

U subotu i nedjelju, 20/21. augusta, mevludskim programom i sportsko-kulturnim sadržajima koji su organizovani u Mahali završena je ovogodišnja manifestacija “Dani povratka”.

U subotu, 20. augusta, u džamiji u Mahali izveden je prigodan mevludski program povodom obilježavanja godišnjice prvog organizovanog povratka u BiH, kao i godišnjice otvaranja džamije. Nakon akšam-namaza dobrodošlicu prisutnima uputio je imam džemata Mahala, Nevres ef. Fatić, nakon čega je izveden mevludski program.

Na mevludskoj svečanosti gost predavač bio je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, Damir ef. Peštalić. U svom obraćanju Damir-ef. govorio je o životu Bošnjaka u Srebrenici, o njihovoj borbi za opstanak nakon genocida, kao i o iskušenjima s kojima se susreću povratnici.

U nedjelju, 21. augusta, na sportskom poligonu u Mahali održan je tradicionalni turnir u malom fudbalu. Turnir u malom fudbalu nosi naziv po Muradifu Aliću čuvajući pomen na imenovanog koji je augustovskih dana 1996. godine, prilikom povratka, preselio na Ahiret zbog povreda koje je zadobio od onih koji su pokušali zaustaviti povratak.

Nakon sportskih aktivnosti nastavljeno je druženje u Domu kulture u Mahali čime je privedena kraju ovogodišnja manifestacija “Dani povratka”.

Od prvog organizovanog povratka u BiH prošlo je 26 godina. U mjesecu augustu 1996. godine pioniri povratka su bili mještani Mahale (Kalesija/Osmaci), Jusića, Dugog Dijela (Zvornik), kao i Svjetliče (Doboj). Manifestacija “Dani povratka” ima za cilj da čuva pomen na dane povratka i hrabre ljude tog vremena koji su se i u miru borili da žive na svojoj rodnoj grudi.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh