Iz naših džemata

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019”: U džematu Prnjavor mevludom obilježen Mevlud (Foto)

U subotu, 9. novembra 2019. godine / 12. rebiu-l-evvela 1441. godine po Hidžri, izveden mevludski program kojim se obilježilo rođenje Muhammeda, a.s.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” koja se organizuje povodom obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika nastavljena je i ove sedmice organizacijom centralne mevludske svečanosti. Domaćin svečanosti bio je džemat Prnjavor, a mevludski program izveden je nakon jacije-namaza.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Prnjavor, Muharem ef. Mešanović, koji je prisutne poselamio zaželjevši im dobrodošlicu u džemat Prnjavor. U sklopu programa mevludsku poruku uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ Kalesija, a gost na mevludskoj svečanosti bio je hfz. Omer ef. Zulić, profesor kira’eta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Iako živi i radi u glavnom gradu BiH, hafiz Omer Zulić se uvijek rado odziva na pozive, dolazi u svoj rodni kraj i učestvuje u vjerskim mevludskim programa na kojima svojim glasom obveseljava prisutne. Na kraju svečanosti “našem” hafizu, koji je rodom iz Tojšića, dodijeljena je zahvalnica.

Džemat Prnjavor nakon razamana aktivno je radio na renoviranju i rekonstrukciji unutrašnjosti džamije, te je s razlogom ovaj džemat odabran da ove godine bude domaćin centralne mevludske svečanosti. Mevludski program koji se održao u subotu bio je svojevrsno “otvaranje” renovirane džamije u Prnjavoru čija je unutrašnjost poprimila novi izgled. Finansijska sredstva za izvedene radove su obezbjeđena putem dobrotvornih priloga, a džematski odbor džemata Prnjavor odlučio je da dodijeli zahvalnicu najistaknutijem vakifu. Predsjednik džematskog odbora džemata Prnjavor, Ibro Huremović, u ime džemata i džematlija dodijelio je zahvalnicu Nijazu Bukvareviću koji je u dosadašnjem periodu, otkako traje akcija renoviranja džamije, uvakufio najviše sredstava.

Nakon završetka mevludskog programa nastavljeno je druženje, a domaćin centralne mevludske svečanosti (džemat Prnjavor) pripremio je zakusku za sve goste.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh