Iz naših džemata

Manifestacijom “Sedmica turskog filma” zaokružene kulturne aktivnosti Medžlisa IZ Kalesija u 2019. god.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija u saradnji sa Institutom Yunus Emre organizovao je manifestaciju “Sedmica turskog filma”.

U četvrtak i petak, 26. i 27. decembra 2019. godine, u Sali BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji organizovana je manifestacija “Sedmica turskog filma” u okviru koje je izvedena projekcija turskih filmova.

U četvrtak je prikazan crtani film “Evlija Čelebija – voda života”, dok je u petak, u jutarnjim satima, održana ponovna projekcija navedenog crtanog filma, a u večernjim satima prikazan je igrani film “Mađioničar”.

Projekcijama crtanih filmova prisustvovali su učenici osnovnih škola sa područja Kalesije, a zahvalnost za prisustvo učenika na projekcijama pripada Aktivu direktora osnovnih škola Kalesije.

Suroganizator manifestacije “Sedmica turskog filma” bio je BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

“Sedmica turskog filma”

Deveta “Sedmica turskog filma” počela je 11.decembra koju, uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, organizuje Institut Yunus Emre. Otvorenje iste bilo je u Sarajevu projekcijom filma “Ljeto u Ankari – oproštajno pismo” autora Kemala Uzuna. Prikazivanje turskih filmova održano je u 23 grada širom BiH. Manifestacija “Sedmica turskog filma” završava se projekcijama filmova u Bijeljini i Kalesiji. Ulaz na projekcije filmova bio je besplatan u svakom gradu.

Institut Yunus Emre djeluje u 50 zemalja širom svijeta i radi na zbližavanju različitih kultura, te je angažovan u velikom broju projekata. Prilikom otvorenja “Sedmice turskog filma” direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu, Mehmet Akif Yaman, podsjetio je na obilježavanje 10. godišnjice postojanja Institucije Yunus Emre, koja je po mnogim navodima učinila mnogo na izučavanju turskog jezika u Bosni i Hercegovini, a primjer tome je projekat “”Moj izbor je turski” koji se realizuje u školama širom naše zemlje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh