Bosna i Hercegovina

Marš mira: Iz Istanbula 100 mladih osoba krenulo put Srebrenice

Iz Istanbula put Srebrenice krenulo je danas 100 mladih osoba koje će učestvovati u ovogodišnjem Maršu mira, koji počinje u subotu 8. jula, a trajat će do 11. jula, kad se obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

U organizaciji Udruženja Djeca svijeta iz Istanbula već sedam godina organizira se putovanje mladih iz Turske u BiH, koji učestvuju na Maršu mira.

Ove godine, mladi su krenuli na putovanje vozom sa Željezničke stanice Tarihi Sirkeci u Istanbulu gdje je prethodnih dana otvorena izložba fotografija pod nazivom “Genocid u Srebrenici” u povodu 22. godišnjice srebreničkog genocida.
U ime grupe govorila je Meryem Bicici, koja je podsjetila da su otvorili izložbu na čijim fotografijama su zabilježeni detalji o genocidu u Srebrenici, sa Marša mira i s dženaza u Potočarima.

Kako je kazala, voljela bi da u Srebrenicu ide nekim ljepšim povodom, a ne na dženazu nevino ubijenim Srebreničanima. Međutim, to ne dozvoljavaju mučenja i masakri kojih nažalost ima mnogo kroz historiju.

Bicici je istakla kako ih ljudi često pitanju da li su Bošnjaci i odgovorila: “Ne moraš biti Bošnjak da osudiš one koji su počinili masakr nad našom braćom. Dovoljno je biti čovjek.”

Izrazila je želju da se počinioci genocida privedu pred lice pravde i budu kažnjeni za ono što su učinili.

Oslobođenje :ALDIJANA HANDŽAR

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh