Iz naših džemata

Mevludskim programom obilježen početak Nove hidžretske godine

U petak, 29. jula 2022. god., u džematu Šeher održana je mevludska svečanost povodom nastupa Nove 1444. godine po Hidžri.

U okviru manifestacije “Dani povratka” u povratničkom džematu Šeher izveden je prigodan vjerski program povodom Nove hidžretske godine. Vjerski program je započeo klanjanjem akšam-namaza, kada je s akšamskim ezanom i nastupila Nova hidžretska godina.

Na početku mevludskog programa prisutnima se obratio Rijad ef. Sakić, imam džemata Šeher, koji je uputio riječi dobrodošlice podjećajući da je prije 12 godina u džematu Šeher, zadnjeg julskog vikenda, svečano i otvorena novosagrađena džamija. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom govoru podsjetio je na važnost Hidžre kao prekretnice u povijesti islama, te je uputio prigodnu poruku povodom nastupa Nove hidžretske godine.

Imami Medžlisa IZ Kalesija izveli su prigodan mevludski program, a gost predavač na svečanosti bio je Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac. U svom predavanju Elvir-ef. je istakao nekoliko bitnih poruka Hidžre kazavši da su ljudi, konstantno kroz vrijeme, činili hidžre i iseljavali se iz svojih domova u potrazi za sigurnim mjestima. “Danas, od ukupnog broja onih koji su napustili svoje domove, preko 90% su muslimani, što jasno govori u kakvom je stanju Ummet”, kazao je Elvir ef. Hodžić.

Svečanost je završena pred jaciju, a nakon jacije-namaza, ispred džamije, prisutni su imali priliku da prve sate Nove hidžretske godine započnu uz tradiconalnu halvu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh