Iz naših džemata

Mevludskom svečanošću obilježen dan džemata Vukovije Donje

U subotu, 27. augusta, u džematu Vukovije Donje izveden je prigodan vjerski program povodom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije.

Prije 19 godina (2003. god.) u džematu Vukovije Donje, zadnjeg vikenda u augustu, organizovana je svečanost povodom otvaranja novosagrađene džamije. Od tog događaja, koji predstavlja svojevrsni dan džemata, mevludskim programom svake godine čuva se spomen na to vrijeme i vrijedne ljude iz tog vremena koji su dali svoj doprinos prilikom izgradnje džamije.

U subotu, 27. augusta 2022. godine, u džematu Vukovije Donje upriličen je prigodan vjerski program povodom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije. Na početku svečanosti, koja je otpočela u 11.30 sati, prisutnima se obratio imam džemata Vukovije Donje, Enes ef. Habibović, koji je uputio riječi dobrodošlice.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom obraćanju istakao je bitnost džamije kao mjesta koje ljude okuplja s ciljem napretka u svakom smislu, a naročito duhovnom. Nakon uvodnih obraćanja mevludski program su izveli članovi hora Bir Bošnjak iz Živinica, a predavanje je održao dr. hfz. Mensur ef. Malkić. Gost predavač, dr. hfz. Mensur ef. Malkić, u svom predavanju napomenuo je bitnost zahvalnosti na Božijim blagodatima koje su prisutne kod čovjeka. “Onaj ko je zahvalan, pa njemu će Allah dati još više. Zahvalnost podrazumijeva i strpljivost u svakoj situaciji u kojoj se insan nađe”, istakao je hfz. Malkić.

Svečanost je završena pred podne-namaz učenjem hatma-dove pred duše vakifa i rahmetlija džemata Vukovije Donje.

 

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh