Iz naših džemata

Mevludskom svečanošću obilježena mubarek-noć beratska (Foto)

U petak, 19. aprila 2019. godine / 14. ša'bana 1440. godine po Hidžri, vjerskom-mevludskom svečanošću koja se održala u Čaršijskoj džamiji obilježena je mubarek-noć Lejletul-berat.

Treća po redu, prema Takvimu, mubarek-noć jeste Lejletul-berat, noć koja nagovještava skori dolazak šehr-i ramazana. Povodom mubarek-noći beratske u petak, 19. aprila / 14. ša'bana, u Čaršijskoj džamiji održana je vjerska-mevludska svečanost.

Nakon akšam-namaza prisutnima se obratio imam Čaršijske džamije Bilal ef. Husić, koji je uputio riječi dobrodošlice i u kraćem obraćanju istakao važnost Lejletul-berata. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, uputio je ramazansku poruku u kojoj je naglasio bitnost neophodnih priprema za ramazan kako bi što spremniji dočekali mjesec posta, mjesec Božije milosti i oprosta.

Gost predavač na mevludskoj svečanosti bio je dr. Mensur ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli. U svom vaz-i nasihatu dr. Husić je govorio o duhovnoj dimenziji dobrih djela koja pomažu čovjeku u njegovom duhovnom uspinjanju.

Imami Medžlisa IZ Kalesija su učili mevludske stihove, a hor Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija je izveo nekoliko prigodnih kasida. Mevludska svečanost je završena pred jaciju-namaz.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh