Iz naših džemata

Mevludskom svečanošću obilježena mubarek noć Lejletu-r-Regaib (Foto)

Večeras (30. marta 2017. godine), u džematu Kikači, centralnom mevludskom svečanošću za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija obilježena je mubarek noć Lejletu-r-Regaib.

 

Noćas je noć želja skrovitih…

Mubarek noć Regaiba se u islamskoj tradiciji naziva i noć želja, noć dova. Ova mubarek noć simbolizira noć začeća posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Ibrahim, a.s., je prilikom gradnje Kabe učio dovu u kojoj je molio Allaha da narodu oko Kabe podari poslanika, jednog od njih, koji će im ajete kazivati i mudrosti ih podučiti. Mnogo vremena je prošlo od učenja Ibrahimove, a.s., dove do njenog ispunjena. Rođenje i/ili začeće Muhammeda, a.s., je ispunjenje Ibrahimove, a.s., dove, pa se otud ova mubarek noć u tradiciji naziva i noć dova i/ili želja.

Centralnom mevludskom svečanošću, koja je održana u džematu Kikači, obilježena je prva u nizu od četiri mubarek noći. Mevludske stihove i pobožne spjevove učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Prisutnima su se obratili mjesni imam, Muamer ef. Fazlić, kao i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić.

U svom obraćanju glavni imam je, između ostalog, rekao: “Mi, muslimani Bosne, najljepšeg parčeta Božije zemlje, i mi u Bosni mevlud učimo. I mi u Bosni mevlud učimo i na taj način se prisjećamo života onoga koga slijedimo. A onaj kojeg slijedimo je najodabraniji živi rob Božiji i on je svojim praktičnim primjerom svima nama pokazao kako da živimo, kako da život proživimo u islamu kao iskreni muslimani i iskreni ljudi i robovi Božiji. Budimo Allahovi robovi, nemojmo robovati strastima ili nečemu drugom. Budimo robovi Božiji, budimo ljudi, braća koja brinu jedan o drugome, braća koja žive život u miru i slozi jedan pored drugog.”

Mevludska svečanost koja je upriličena povodom Lejletu-r-Regaiba (noć želja i/ili dova) okončana je dovom.

Galeriju slika pogledajte ovdje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh