Iz naših džemata

Mevludskom svečanošću obilježena mubarek noć miradžska (Foto)

U džematu Vukovije Gornje, 13. aprila, između akšama i jacije održana je centralna vjerska mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom mubarek noći Lejletul-Miradža.

Lejletul-Miradž je u Takvimu – Islamskom kalendaru u BiH označena kao mubarek noć koja podsjeća na znameniti događaj Israa i Miradža.

O ovoj noći govori Kur'an u surama Isra’ i En-Nedžm.

Isra je putovanje, kako Kur'an kaže – u jednom času noći – Muhammeda, a.s., iz Mesdžidul-Harama u Mekki do Mesdžidul-Aksaa u Jerusalemu, a nakon toga nastupa Miradž – uzdignuće Muhammeda, a.s., u blizinu Božiju, do krajnjih granica ovog svijeta.

Veliki broj muslimana širom svijeta, prema islamskoj tradiciji, Lejletul-Miradž obilježava 27. noći mjeseca redžeba. Sinoć, 27. redžepske noći, u džematu Vukovije Gornje održana je centralna vjerska mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom Lejletul-Miradža.

Na početku svečanosti ajete iz sure Isra’ proučio je Muaz Hodžić, polaznik mektepske nastave u džematu Vukovije Gornje. Muaz  će i ove godine biti dio ekipe Medžlisa Islamske zajednice Kalesija koja će učestvovati na XXI mektepskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog.

Poslije uvodnog ašereta imami Medžlisa IZ Kalesija učili su mevludske stihove popraćene ilahijama i kasidama.

Prisutnim vjernicima i vjernicama su se obratili imam džemata Vukovije Gornje, Enes ef. Sakić, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić. U svojim obraćanjima oba govornika su istakla važnost miradžskog dara – namaza, jer bez namaza teško se može postići uspjeh na oba svijeta.

Mevludska svečanost u noći miradžskoj završena je pred jaciju-namaz.

Lejletul-Miradž, 13.4.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh