Iz naših džemata

Mnogobrojne aktivnosti džemat Prnjavor “krunisao” ispraćajem ramazana uz vatromet i domaću halvu (Video)

U kalesijskom džematu Prnjavor ramazan se već nekoliko godina ispraća u posebnom ambijentu; sa halvom, domaćim sokovima i vatrometom.

Da i ove godine bude tako, potrudili su se vrijedne džematlije Prnjavora na čelu sa imamom, Muharem ef. Mešanović – Vahidin.

U ovom džematu je tokom ramazana održan i najmasovniji iftar, kada se u džamiji okupilo više od 400 džematlija i gostiju. Kiša ovoga puta nije pokvarila planirane aktivnosti, pa se tako halva uz domaći sok jela u haremu džamije, gdje se i pripremala halva tokom dana.

Nekoliko stotina džematlija je došlo na jaciju namaz, nakon što su prethodno ispratili mjesec ramazan. Nakon jacije, u harem džamije u Prnjavoru su stigli i gosti iz drugih džemata, koji su prisustovali vatrometu, koji je ove godine bio nešto skromniji, a nakon toga i zajedničkom druženju uz domaću halvu.

Džemat Prnjavor je tokom ramazana bio veoma aktivan. Osim druženja posljednje ramazanske noći, i pomenutog iftara za više od 400 osoba, u džamiji se svakoga dana učila mukabela pred velikim brojem osoba, a prigodni programi su organizovani za 17. i 27. ramazansku noć u kojima je učestovao najveći broj polaznika mektebske nastave u odnosu na sve džemate, kada je džamija bila pretjesna da primi sve goste. Svakako da se ne smije izostaviti humantarna akcija džemata Prnjavor, koja je već postala tradicionalna, kada džematlje prkuupljaju novac i namirnice koje prosljednjoj trećini mjeseca ramazana dostave povratnicima u manjem BH entitetu.

(NKP.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh