Najave

Monografija o naselju Mahala kod Kalesije: Promocija knjige POVRATAK (subota, 21.08.2021.)

U izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa Tuzla, iz štampe je izašla knjiga „Povratak” Monografija o naselju Mahala kod Kalesije – historijat, stanovništvo, običaji, autora Miralema Jusića.

Knjiga na 200 strana, donosi autentičnu priču o naselju Mahala, utemeljenu na izjavama i dokumentima, koji govore o prošlosti. S obzirom na nepostojanje publikacija o prošlosti ovih krajeva, istraživački zadatak je bio izuzetno zahtjevan, što ovoj knjizi daje dodatnu vrijednost.

Naselje Mahala nastalo je u prvoj polovini 19. stoljeća, u vrijeme kada je Osmansko Carstvo već bilo pred raspadom. Historijske okolnosti, koje su pratile smjenu epoha, dovele su muslimansko stanovništvo toga vremena u tešku poziciju, pogotovo na područjima koja obuhvataju današnja Srbija i Crna Gora. Nakon masovnih progona, u dolinu rijeke Spreče, na mjesto gdje je danas naselje Mahala, doselila je grupa muslimana i tu zasnovala život. Podizanjem prvih domova, otpočeli su stvarati povijest ovoga mjesta.

Mahala je došla u žižu javnosti devedesetih godina prošloga stoljeća, prvo kada je izvršena brutalna agresija na ovo mjesto od strane JNA, srpske Teritorijalne odbrane i srpskih paravojnih formacija, a potom 1996. godine, kada je postala prvo mjesto u koje su se prognani Bošnjaci vratili. Dani povratka u Mahalu praćeni su stravičnim napadima na civile, od strane pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RS. U u tim napadima jedna osoba je i smrtno stradala. Napadi na civile bili su krvavi, ali nisu rezultirali uspjehom – mještani Mahale su se uspjeli vratiti i započeti novi život u svojim domovima. Nakon ove historijske pobjede – proces povratka je masovno pokrenut širom Bosne i Hercegovine.

Zavičajna monografija „Povratak“ Monografija o naselju Mahala kod Kalesije – historijat, stanovništvo, običaji, prva je publikacija koja se detaljno bavi prošlošću i tradicijom ljudi u ovom kraju.

Prva promocija bit će održana u subotu 21. avgusta 2021. godine u Domu kulture u Mahali, sa početkom u 11.00 sati.

BMG Bosanska medijska grupa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh