Iz naših džemata

Mreža mladih Medžlisa IZ Kalesija nastavlja sa svojim aktivnostima – održana tribina “Moj bijeg u slobodu”

Prošle subote, 7. aprila 2018. godine, u sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija, povodom Dana početka agresije na Bosnu i Hercegovinu održana je tribina pod nazivom „Moj bijeg u slobodu“.

Predavač je bio Nedžad Avdić – preživjeli svjedok strijeljanja i genocida koji se dogodio mjeseca jula 1995. godine.

Na početku tribine Aldin ef. Smajić proučio je ašere, a poslije toga najavio i intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, uputio je riječi dobrodošlice, a nakon glavnog imama obratio se i koordinator Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Elvir ef. Malić.

Centralni dio tribine “Moj bijeg u slobodu” bila je priča Nedžada Avdića – preživjelog svjedoka strijeljanja i genocida – koju je sam ispričao.

Nedžad Avdić govorio je o svom životu, o znanim i neznanim junacima koji su ili nisu preživjeli genocid u julu 1995. godine, o hiljadama ljudi koje je zadesila slična sudbina kao i Nedžada, o svima onima koji su dali dio sebe i utkali dio sebe u opstanak i naše pravo da živimo u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Odbrana od agresora, preživjeli svjedoci strijeljanja i genocida, priča je koja se mora pričati svaki dan i na svakom mjestu, jer je to priča koja je dio svakog od nas i treba da bude obznanjena svim našim potomcima.

Na tribini “Moj bijeg u slobodu” učestvovao je i hor El-Aziz iz Kikača, koji je u pauzama tribine izveo nekoliko ilahija i kasida.

Nakon prošlosedmične tribine Mreža mladih nastavlja sa realizacijom svog plana aktivnosti. Sljedeće sedmice na rasporedu je halka hadisa na kojoj će gost predavač biti hfz. Abdullah ef. Kapo, a o terminu i mjestu održavanja tribine u okviru halke hadisa zainteresovani će biti blagovremeno obaviješteni.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh