Iz naših džemata

Muhamed Sakić koji je 15 godina živio u štali, danas uselio u novi dom

Priča o Muhamedu Sakiću iz Kikača nije nikoga ostavila ravnodušnim. On je 15. godina živio u štali. Nije imao gdje ni kome.

Komšije i prijatelji nisu mogli gledati Muhameda kako živi u takvim uslovima, te su pokrenuli akciju za izgradnju kuće. Konačno je Muhamed danas i uselio u novu kuću. Suze u očima, iskren osmijeh i samo riječi zahvale onima koji su prepoznali njegovu tešku sudbinu. Muhamed je sada drugi čovjek.

“Danas smo uselili Muhameda. Riješili smo priključak za vodu, kao i kanalizaciju. Sada smo uradili 30 kvadrata stambenog prostora sa dnevnim boravkom, spavaćom sobom i kupatilom, te pratećom opremom, kučanskim apratima i sve ono što je potrebno za život jednog čovjeka. Privremeno je priključena i električna energija od komšije, ali je u procesu i rješavanje dokumentacije za priključak struje. Pored toga uradili smo i ostavu za drva i ugalj. I to ćemo uzeti kako bi imao šta ložiti.”-kazao je Muamer ef. Fazlić.

Mještani Kikača “pritrčali” su u pomoć, te su zajedno sa izvođačima radova krenuli u izgradnju kuće. Naši Bošnjaci koji su u dijasopiri također su podržali ovu akciju. Odziv je za kratko vrijeme itekako imao odjeka.

“Ja se osjećam kao da sam ponovo rođen. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli, dobrim ljudima. Ja sam sada novi čovjek, imam sve što mi je potrebno. Cvrkuću ptice, dođu i komšije, lijepo mi je. “-kazao je Muhamed.

“Za izgradnju kuće prikupljeno je 25.000 KM. Mi ćemo i dalje nastaviti da mu pomažemo. Ovo je vakufski objekat, koji će nakon Muhameda i drugima koristiti”- navodi ef. Fazlić.

Iz ovoga možemo zaključiti da se sve može kad se ruke dobrih ljudi slože. U ovom najdražem mjesecu Muhamed je konačno našao svoj mir i osjetio ljepotu života. Nova kuća, novi život, novi početak za Muhameda.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh