Iz naših džemata

Na dovištu “Pašin put – Orlić” održana kulturno-vjerska svečanost (Foto)

Na dovištu “Pašin put – Orlić” danas, 28. jula 2018. godine, organizovana je kulturno-vjerska svečanost čime je nastavljena obnovljena tradicija okupljanja Bošnjaka na brdu Orlić iznad Hajvaza.

U ranim jutarnjim satima otpočele su pripreme na platou dovišta. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, kao i prošle godine, plato na dovištu su natkrili šatorima čime se uveliko olakšalo održanje kulturno-vjerske svečanosti.

Dolazak bajraktara, koji su nosili državna obilježlja i zastave džemata koji teritorijalno pripadaju manjem bh entitetu a u sastavu su Medžlisa IZ Kalesija, označio je početak današnje svečanosti.

Pred duše šehida proučen je Jasin, nakon čega je uslijedio vjerski program koji je popraćen izvođenjem prigodnih ilahija i kasida.

Na početku svečanosti prisutnima na dovištu riječi selama i dobrodošlice uputio je imam džemata Caparde, Mirsad ef. Sakić, koji se u svom obraćanju zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, ministru dr. Edinu Ramiću i njegovim saradnicima, na nesebičnoj pomoći koju su pružili i pružaju povratničkim džematima i povratnicima u RS-u.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, u svom današnjem govoru na Orliću još jednom je podcrtao važnost bošnjačkog okupljanja na “svetim mjestima u našoj svetoj domovini Bosni i Hercegovini”. Između ostalog, Enver ef. Alić, je rekao: “Bosna je naš toprak za koji su život dali sinovi zemlje naše. Mi druge zemlje nemamo i ona je nama svetinja. Bošnjaci su spoznali svoje neprijatelje, koji i danas rade protiv Bošnjaka. Naša dovišta su naša sveta mjesta na kojima se okupljamo kako bi Allahu zajedno činili dovu, jer naše zajedništvo je brana od neprijatelja a dova nam je zaštita, jer je dova najbolja zaštita vjernika.”

Na kraju svog obraćanja glavni imam je dugogodišnjem aktivisti i predsjedniku džematskog odbora džemata Caparde, Zajimu Kariću, uručio hediju za njegov nesebičan angažman na polju vjerskog života u ovom povratničkom džematu i pomoć u organizaciji svečanosti na dovištu “Pašin put – Orlić”. Zajimu Kariću je, pored hedije, dodijeljena i Povelja dovišta koju je uručio gosp. Sead Kopić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje je generalni pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije “Dani povratka” koja je otpočela današnjom kulturno-vjerskom svečanošću na dovištu.

U svom kraćem obraćanju gosp. Sead Kopić je poselamio prisutne vjernike i prenio selame ministra, dr. Edina Ramića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti prisustvovati današnjoj svečanosti.

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog na Orliću je o dovi i stalnoj potrebi čovjeka za dovom prigodan vaz-i nasihat održao dr. Mensur ef. Husić, zamjenik direktora Behram-begove medrese u Tuzli. Kalesijac, dr. Mensur Husić, u svom obraćanju istakao je potrebu Bošnjaka našeg kraja za još jačim zajedništvom koje se najbolje manifestuje na zajedničkim ibadetima, a okupljanja na dovištima zarad dove i ibadeta su pokazatelj toga.

Na kraju svečanosti prisutne je poselamio i načelnik općine Kalesija, gosp. Sead Džafić, koji je u svom kraćem obraćanju pomenuo jučerašnje nepogode i poplave koje su pogodile nekoliko kalesijskih naselja. Općinski načelnik je istakao važnost zajedništva koje je svakako prisutno kada nas pogode nevolje, poput onih jučerašnjih, ali i bitnost zajedništva i u ostalim životnim situacijama.

Svojim performansima današnju kulturno-vjersku svečanost uljepšao je akademski glumac Nermin Hodžić, a svoje autorske stihove o dovi i dovištima kazivao je Seid Aščić.

Pred podne-namaz proučena je dova na dovištu, koju je proučio Bilal ef. Husić, a klanjanjem namaza okončana je današnja kulturno-vjerska svečanost.

Kulturno-vjerska svečanost na dovištu “Pašin put – Orlić, 28.7.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh