Bosna i Hercegovina

Na jednom mjestu sve o genocidu nad Bošnjacima: Istina se mora zaštititi

U Narodnom pozorištu u četvrtak navečer je ozvaničen projekat “Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije”.

Namjera projekta je da se na web portalu “genocid.ba”/”genocide.ba” sakupi, sistematizira, stručno obradi i prezentira sva građa koja govori o broju ubijenih, ranjenih, silovanih, broju logora i masovnih grobnica, broju presuda za počinjene zločine pred međunarodnim i domaćim sudovima. Portal će nuditi i vijesti, kalendar događaja 1992-1995., audio i vizuelne priče i svjedočenja preživjelih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je riječ o projektu koji će detaljno evidentirati stradanja, presude i zločince u genocidu koji je počinjen s ciljem istrebljenja jednog naroda.

Tako će se istina sačuvati od zaborava i manipulacija i služiti kao sjećanje da se nešto slično ne ponovi.

“Možemo praštati, ali nikada nećemo zaboraviti”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da istina nikada ne može biti provokacija, što je bio njegov odgovor stranom diplomati koji je izrazio zabrinutost da bi ovaj projekt mogao biti doživljen kao provokacija.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je istakao da je Sarajevski proces 1983. godine bio uvertira za stradanje i pripremni test za stradanje Bošnjaka, dodajući da je sve počelo pričom o cvjetanju fundamentalizma.

“Danas vidimo da je tema identična. Njene varijacije se razlikuju ovisno o tome da li je u pitanju njihovo istočno ili zapadno ishodište. Matricu već svi dobro razaznajemo. Oni žele da Bosne ne bude. Zarad nas i Bosne i danas i uvijek i stalno iznova podsjećajmo i sebe i druge na tragediju koja nas je zadesila 90-ih godina prošlog vijeka. Danas gotovo da nema mjesta u kojem žive Bošnjaci bez šehidskih nišana nevino pobijenih od Prijepolja do Velike Kladuše. Istina kao i sve drugo mora se zaštititi i braniti od onih koji bi da uspostave svoju paralelnu istinu utemeljenu na lažima. Potrebna nam je istina o nama, bosanskim ljudima, o našim sudbinama i stradanjima” – rekao je.

“Sa dubokom tugom sjećamo se ubijenih imama. Sjećamo se na stotine imama koji su završili u logorima”, kazao je reisu-l-ulema.

Na prezentaciji projekta obratili su se i Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Mašović je podsjetio na rezultate agresije na BiH: dva miliona prognanih i izbjeglih, 30 hiljada silovanih žena, majki, djevojčica, više od 32 hiljade nestalih od kojih je pronađeno tri četvrtine, ali i na 150 hiljada logoraša, te više od 750 masovnih grobnica.

Posebno potresna priča je o Kadriji Musiću iz Vlasenice, rođenom 1973. godine, čijih je šest kostiju pronađeno u pet različitih masovnih grobnica na području Podrinja. Kadriji još uvijek nije klanjana dženaza niti je pronađen ostatak njegovog tijela.

Umjetnički performans je režirao Emir Hadžihafizbegović, a pokrovitelji su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

(www.bir.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh