Iz naših džemata

Na Mektebskom centru u Dubnici uspješno organizovan Kamp mladih Crvenog križa (Foto)

U periodu od 2. do 6. augusta, na Mektebskom centru u Dubnici, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, u organizaciji Crvenog križa općine Kalesija uspješno je organizovan Kamp mladih. Oko 50-tak mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i gosti iz Hrvatske, u 4 dana zajedničkog druženja realizovali su sve predviđene aktivnosti.

Kamp mladih Crvenog križa općine Kalesija pod nazivom “Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe opojnih droga” bio je prilika za druženje i učenje svih učesnika Kampa. Tokom četiri dana koliko je trajao Kamp, mladi iz Hrvatske, kao i iz gradova i općina Tuzlanskog kantona, Sarajeva, Mostara i Brčko distrikta, kroz radionice i druge aktivnosti edukovali su se i proširivali saznanja o opasnostima upotrebe opojnih droga i drugih štetnih supstanci.

Jedan od edukatora na Kampu mladih bila je i mr. psihologije Dženisa Jamaković, koja je na početku istakla da je cilj organizacije Kampa da mladima prenesu na koji način se zaštititi od upotrebe opojnih droga, te ih upoznati sa posljedicama konzumiranja nargile, s obzirom da je korištenje nargile danas veoma popularno među mladima.

Tokom četiri dana boravka na Mektebskom centru, koliko je trajao Kamp mladih, izvedene su radionice koje su govorile i o drugim temema poput borba protiv ovisnosti kocke i alkohola, kao i posljedice koje prouzrokuje ovisnost i upotreba ovih opojnih sredstava.

Prvog dana Kampa održane su radionice na temu “Diseminacije“, a edukatori su bili certificirani diseminatori Društva Crvenog križa BiH, Amra i Lamija Pirić.

Drugog dana Kampa mladi su učestvovali u radionicama na temu ovisnosti, koje su vodile edukatorice iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Dženisa Jamaković i Amina Jusić, kao i radionica na temu borbe protiv zloupotrebe droga koju je vodio inspektor OKP PU Kalesija, Branko Samardžić.

Trećeg dana, pored radionica, održana je i projekcija filma vezana za tematiku Kampa.

Četvrti dan bio je rezervisan za druženje u sportsko-rekreativnom centru.

Kamp je završen u utorak kada su dodjeljeni certifikati učesnicima i zahvalnice sponzorima.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija sa zadovoljstvom ustupio je na korištenje Mektebski centar u punom kapacitetu sa kojim raspolaže. U tu svrhu odgovorni ljudi Medžlisa IZ Kalesija, nakon što su usaglasili tačan datum i vrijeme održavanja Kampa, potrudili su se da pripreme sve potrebne resurse na Centru. Zahvaljujući Behram-begovoj medresi u Tuzli, dr. Mensuru Husiću i upravniku Mehmedaliji Čandiću, osposobljeni su kreveti i uspostavljene spavaone. Uz kuhinju, koja je osposobljena prošle godine, izgrađen je restoran koji ima i ulogu vanjske terase.

Izgradnja Mektebskog centra u Dubnici, koji je u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, bila je sa ciljem i svrhom da okuplja omladinu, mekteblije, i sve ostale koji su zainteresovani da vrijeme provede u prirodi organizujući i realizovajući brojne sadržaje; sportske, vjerske, kulturne, edukativne… U tu svrhu na Mektebskom centru izgrađeni su sportski poligoni. Pored sportskih poligona stambeni objekat koji je izgrađen na Centru ima internatsku svrhu, odnosno oformljene su spavaone, te se u mogućnosti organizovati i višednevna druženja i izleti. Pored izgradnje infrastrukture na samom Centru, aktivno se radilo i na uređenju putne komunikacije, pa je zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i općini Kalesija realizovan projekat uređenja puta ka lokalitetu Centra, te je putna komunikacija do samog Mektebskog centra u potpunosti asfaltirana.

Nastavljajući sa planiranim aktivnostima na uređenju i opremanju Mektebskog centra Medžlis Islamske zajednice Kalesija će u budućnosti svim zainteresovanim ustupiti kompleks na korištenje, jer izgradnja Mektebskog centra bila je s tim ciljem, da se omladina sa područja cijele Bosne i Hercegovine okuplja i druži razvijajući pozitivne vrijednosti (i učeći se islamskom načinu življenja).

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh