Najave

Najava: Promocija knjige “Hanefijski fikh” u noći beratskoj, 30. april

U ponedjeljak, 30. aprila 2018. godine, u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, iza akšam-namaza a povodom Lejletul-berata će se održati promocija knjige “Hanefijski fikh” autora Hasana Ammara Eš-Šurunbulalija.

P O Z I V N I C A

na promociju knjige „Hanefijski fikh“

koja će se održati povodom Lejletul-berata,

30. aprila 2018. godine,

u Čaršijskoj džamiji Kalesija,

iza akšam-namaza

 

Medžlis Islamske zajednice Kalesija povodom Lejletul-berata organizuje promociju knjige „Hanefijski fikh“ autora Hasana ibn Ammara Eš-Šurunbulalija, koja će se održati 30. aprila 2018. godine, ponedjeljak, iza akšam-namaza u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji.

Uvod, prijevod i komentar ovog djela uradio je Jusuf ef. Džafić, koji će biti i jedan od promotora, a mr. Esnaf ef. Imamović će, također, kao promotor, govoriti o navedenom djelu.

Ovim putem Medžlis Islamske zajednice Kalesija poziva sve zainteresovane na promociju knjige „Hanefijski fikh“ koja će se organizovati u noći beratskoj, a ova noć, prema islamskoj tradiciji, podsjeća na skori dolazak šehr-i ramazana.

O knjizi “Hanefijski fikh”

Djelo je obrada svih 5 oblasti (knjiga) obredoslovlja (ibadata): taharet, namaz i post, koji ustvari čine autorovo djelo Nuru-l-idah; te zekat i hadždž, koje je autor dodao Nuru-l-idahu, kada je pisao Imdadu-l-Fettah, komentar na Nuru-l-idah.

Izdavač: Planjax, Tešanj, 2017. Izdavanje pomogli-sufinansirali: Kancelarija reisu-l-uleme, Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa u Tuzli i džematlije IKC Dizeldorf (Düsseldorf).

Recenzenti: dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

Knjiga se već koristi kao udžbenik fikha u nekim medresama.

CIJENA: 17 KM, 412 strana, tvrdi povez.

EL-MUHTAR LI-L-FETVA (ODABRANA MIŠLJENJA ZA FETVE), HANEFIJSKI FIKH, uvod, prijevod i komentar poznatog tradicionalnog hanefijskog djela El-Muhtar li-l-fetva, autora Abdullaha ibn Mevduda el-Mevsilija (1203-1284), iračkog hanefijskog učenjaka.

Djelo obrađuje sva fikhska poglavlja: ibadat (obredno pravo), muamelat (imovinsko pravo), munakehat (bračno pravo), ukubat (kazneno pravo), džihad (ratno pravo), sijer (međunarodno pravo), feraiz (nasljedno pravo).

Djelo je još za života autora steklo ugled kao nezaobilazno štivo pri izučavanju hanefijskog prava. Spada u 4 meritorna teksta (metna) kasnijih generacija hanefijskih pravnika, u koja spadaju još i El-Vikaje, El-Mahbubija, Kenz ed-Dekaik, En-Nesefija, i Medžme’ el-bahrejn, Ibn es-Saatija.

Izdavač: Planjax, Tešanj, i Behram-begova medresa u Tuzli, 2017.

Recenzent: mr. Bajazid ef. Nicević, Predgovor: mr. hfz. Edin ef. Dedić.

Knjiga se već koristi kao udžbenik fikha u nekim medresama.

CIJENA: 17 KM, 470 strana

Hasan ibn Ammar Eš-Šurunbulali

Ebu el-Ihlas Hasan Stariji (el-Kebir) ibn Ammar ibn Alija ibn Jusuf el-Hanefi el-Vefai el-Ezheri el-Misri eš-Šurunbulali, kako glasi puno ime ovog autora, rođen je 994. godine po Hidžri (1586. godine) 60-ak km sjeverno od Kaira u selu Šubra Bilula kod grada Menufa, u pokrajini Menufija, u delti Nila. Otuda mu i relativna imena: Eš-Šurunbulali – Šurunbulalija, tj. pripadnik mjesta Šubra Bilule, i El-Misri – Misrilija, Egipćanin.

Kada je Hasanu Šurunbaliju bilo blizu šest godina, njegov otac Ammar ga je 1002. godine po Hidžri (1592. godine) doveo u Kairo, kako bi mu pružio priliku da uči pred nekim od najboljih učenjaka i profesora toga doba u Osmanskom carstvu. Tako je Šurunbulali još kao dijete počeo izučavati nauke i u ranom djetinjstvu naučio Kur'an napamet.

Šurunbulali se poslije upisuje na znameniti kairski univerzitet El-Azhar, drugi po starosti univerzitet u svijetu. Na Azharu se i dalje usavršavao u pravnim (fikhskim) znanostima, te je od profesora dobio idžazetnamu za hanefijski fikh sa senedom (lancem prenosilaca) do Ebu Hanife.

Na Azharu je studirao sve dok nije stekao zvanje profesora. Budući da je bio najbolji student svoje generacije, postavljen je za profesora hanefijskog fikha na Azharu.

Šurunbulali se brzo isprofilirao kao jedan od vodećih autoriteta za islamsko pravo (fikh). Neki pisci ga smatraju najučenijim hanefijskim fakihom (islamskim pravnikom) svoga doba u Egiptu. Posebno ističu njegovo poznavanje kur'anskih i hadiskih tekstova, pravnih principa, te stručnost prilikom izdavanja fetvi.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh