Najave

Najava: Vjerska svečanost povodom tridesete godišnjice svečanog otvorenja džamije u džematu Rainci Donji, nedjelja, 21.10.2018. god., poslije podne-namaza

Džemat Rainci Donji u nedjelju, 21. oktobra 2018. godine, organizuje vjersku svečanost povodom obilježavanja tridesete godišnjice svečanog otvorenja džamije. Vjerska svečanost će se održati u džamiji, iza podne-namaza.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane na vjersku svečanost koja će se održati u nedjelju, 21. oktobra 2018. godine, u džematu Rainci Donji.

Džemat Rainci Donji

Prva džamija u ovom džematu sagrađena je krajem 19. stoljeća. Zbog njezine dotrajalosti, na istim je temeljima 1959. godine sagrađena nova zidana džamija sa drvenom munarom. Bila je u funkciji sve do 1988. godine, kada je na obližnjem lokalitetu Brdo sagrađena i svečano otvorena nova potkupolna džamija sa zidanom munarom.

U maju 1992. godine džamija i munara oštećene su projektilima, i to baš u vrijeme obavljanja džume-namaza. Nakon zaustavljanja kidisanja na BiH džamija je temeljito renovirana. U džematu se redovno obavljaju svi namazi, a mektebska nastava se održava dva dana u hefti.

Vakufsku imovinu, osim navedene potkupolne džamije, čine i stara džamija, imamska kuća i kaburistani, jedan kod džamije i po jedan u zaseocima Čanići, Herići i Zates, te znatan broj zemljišnih vakufa.

Imamsku dužnost u džematu Rainci Donji obavljali su: Osman ef. Muminović, Sejfudin ef. Suljkanović, Osman ef. Rančić, Osman ef. Čanić, Muhamed ef. Tulumović, Jusuf ef. Husejnović, Mujo ef. Zulić i Nermin ef. Spahić, aktuelni imam

(Monografija: Naš Medžlis Kalesija)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh