Iz naših džemata

Nastavlja se kurs islama namijenjen srednjoškolcima (Video)

U prostorijama MIZ Kalesija danas je održano predavanje u okviru kursa islama, koji se u islamskoj zajednici sprovodi dugi niz godina, a isti je namjenjen srednjoškolcima.

Kurs je baziran na tri oblasti Kur'an, ibadat i opće teme. Što se tiče današnje aktivnosti, održano je predavanje, a predavač je bio prof. Mustafa ef. Spahić.

“Sami naziv kurs za napredne srednjoškolce govori da je riječ o omladini, odnosno djeci izvan našeg mektebskog obrazovanja, djeci koja su u najkritičnijim godinama, a cilj islamske zajednice je da se ta djeca zbrinu, da se na jednom mjestu okupe i sa njima razgovara o temama koje su aktuelne u njihovom životu”, kazao je glavni imam MIZ Kalesija Muharem ef. Mešanović.

Na današnjem predavanju prof. Spahić dotakao se mnogo tema, a jedna od njih bila je situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i kako da se izborimo sa pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet. Jedan od načina da se na pravilan način odupremo svim virusima jeste i pridržavanje pravila i propisa u islamu. Mnogo je izvora, odnosno faktora, navodi prof. Spahić, koji utiču na formiranje našeg ponašanja, stila života, te koliko i kako nam određeni faktori, ishrana mogu pomoći u očuvanju zdravlja.

Kurs islama za napredne srednjoškolce sprovodi se 25 Medžlisa na nivou Rijaseta IZ. S obzirom da je MIZ Kalesija uključen u ovu aktivnost, u jedan dio kursa uključeni su lokalni imami, a kada su u pitanju opće teme predavanja drže predavači sa Univerziteta u Sarajevu. Kurs islama broji 30 polaznika.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh