Islamski svijet

Nike dizajnirao specijalni atletski hidžab za sportistkinje

Izvor iz kompanije Nike potvrdio je da je viralni video pod nazivom “What will they say about you?”, u kojem se pojavljuju sportistkinje sa Bliskog istoka, dio kampanje «Nike Pro Hijab» za promociju prvog sportskog hidžaba koji će biti dostupan u proljeće 2018.

“Na izradi «Nike Pro Hijaba» rađeno je više od godinu dana, ali ideja postoji mnogo duže, jer je sve više djevojaka koje nose hidžab, a žele se baviti sportom.”, navodi se u izjavi iz kompanije Nike.

“Dizajn hidžaba direktan je rezultat onoga što su nam kazali naši sportisti koji koriste ovaj proizvod o onome što im je potrebno, a nadamo se da će pomoći sportistima širom svijeta”, rekla je Megan Saalfed glasnogovornica Global Nikea.

Nike je svoj prvi atletski hidžab dizajnirao koristeći mrežaste materijale jer oni omogućavaju najbolju cirkulaciju zraka, što je vrlo bitno s obzirom da se takmičenja vrlo često održavaju na temperaturama i do 55 stepeni celzijusa. Lagani poliester ima malene strateški raspoređene rupice koje omogućavaju optimalnu prozračnost hidžaba.

Hidžab je složena tema u globalnim sportskim raspravama. Fencer Ibtihaj Muhamed postala je prva američka sportistkinja koja ga je nosila na Olimpijskim igrama, ali različiti sportski savezi u mnogim zemljama osporavaju muslimankama nošenje hidžaba na sporstkim takmičenjima.

FIFA je do 2014. godine imala zabranu nošenja hidžaba i nošenja drugih predmeta na glavi. FIBA i dalje ima zabranu nošenja hidžaba u takmičenjima.

Problemi muslimanskih sportistkinja zbog nošenja hidžaba došli su u svjetski fokus kada je saudijskoj džudistkinji Wojdan Shahrkhani zamalo zabranjeno učešće u meču na Olimpijskim igrama. Glasnogovornik Međunarodne džudo federacije Nicolas Messner je tada kazao da hidžab može biti opasan, jer je džudo sport koji uključuje hrvanje i stezanje vrata. Ipak, postignuto je kompromisno rješenje u dogovoru sa saudijskim savezom.

Zemlje sa muslimanskom većinom, poput Saudijske Arabije, podstiču žene na bavljenje sportskim aktivnostima, i u Nikeu vjeruju da će njihov hidžab pomoći da se promijeni percepcija muslimanskih sportistkinja u svijetu.

(Saff.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh