Iz naših džemata

Dan šehida, dan sjećanja i čuvanja od zaborava (Foto)

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama (26. juni 2017. god.), u džematu Hrasno Donje, u staroj džamiji, centralnom vjerskom manifestacijom za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija obilježen Dan šehida.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je na zasjedanju Sabora IZ u BiH (1995. god.) drugi dan Ramazanskog bajrama odredila kao dan sjećanja na šehide Bosne i Hercegovine. Dvadeset i dvije godine je prošlo a svakog Ramazanskog bajrama šehidski mezaristani širom BiH budu posjećivani od strane živih. Trenuto živi posjećuju one za koje Svevišnji kaže da “nisu umrli, oni su živi, ali mi to ne osjećamo”.

Njima-šehidima nisu potrebni naši tevhidi koje učimo pred njihove duše, jer su šehidske duše nastanjene u Džennetu. Okupljanja na Dan šehida su potrebna nama, onima kojima je šehidska žrtva omogućila život na parčetu Božije zemlje koji se Bosnom zove!

Ovo je bila poruka svih govornika sa današnjeg centralnog skupa za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom Dana šehida.

Sa početkom u 11.30 u džematu Hrasno Donje, u staroj džamiji, otpočela je centralna vjerska manifestacija povodom Dana šehida.

Džemat Hrasno Donje je sagradio novu džamiju koja će ove godine biti svečano otvorena. Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, u staroj džamiji u Hrasnu Donjem, održana je vjerska manifestacija povodom Dana šehida. S obzirom da će, ako Bog, da, ove godine u džematu Hrasno Donje biti upriličeno svečano otvaranje novosagrađene džamije, današnjom vjerskom svečanošću povodom Dana šehida “zaključen” je period stare džamije u ovom džematu. Ona će i dalje biti u funkciji shodno potrebama, ali će džematlije Hrasna Donjeg svoj vjerski život i vjerske aktivnosti obavljati u novosagrađenoj džamiji.

O staroj džamiji u džematu Hrasnu Donje, o nastanku ovog džemata, kao i o šehidima Hrasna Donjeg govorio je mjesni imam Muamer ef. Bukvarević. Pored domaćina, na današnjoj svečanosti govorili su i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić, kao i dugogodišnji imam džemata Hrasno Donje Ibrahim ef. Gutić.

Nakon proučenog Jasina i tevhida pred duše šehida, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, u svom obraćanju je kazao: “Ovdje je nekad bilo Rimsko carstvo, pa ga više nema. Ovdje je nekad bilo i Osmansko carstvo, pa ga više nema. Nekad je ovdje bila i Austro-Ugarska, pa Kraljevina SHS, međutim ni njih više nema. Ali Bosne ima. Bosne ima zahvaljujući našim šehidima čija je krv natopila zemlju bosansku”. U nastavku svog obraćanja glavni imam Medžlisa IZ Kalesija je govorio o šehidskoj žrtvi i šta ona predstavlja, ali se i osvrnuo na trenutni odnos svih nas prema šehidima.

Poslije glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija prisutnima se obratio i Ibrahim ef. Gutić, koji je veoma emotivno govorio o periodu od 1992. do 1995. godine. Ibrahim-ef. je jedan od dvojice imama (drugi je Mehmed ef. Šabanović) koji je šehidima na području Kalesije klanjao dženaze. Njegove riječi na današnjem obilježavanju Dana šehida bile su pune sjete. “Sjećam se tih dana i godina kada su naši borci dolazili u Hrasno Donje, a odavde odlazili u majevičku zimu i gore na planini ostajali po 2-3 dana. Sjećam se i roditelja naših šehida kada smo njihovoj djeci klanjali dženaze. A evo danas gledam kako se borci koji su se mrznuli po Majevici bore u miru za svoje dostojanstvo za koje su izborili u ratu. Mislio sam tada, kada je mir nastupio, da če od kolača, kako god da se zove (Federacija), svako makar malo dobiti komad, ali izgleda da neki koji ničim nisu zaslužni sad odlamaju komade kolača za koji su se borci izborili i šehidi krv prolili.”

Nakon podne-namaza, u džamijskom mezaristanu, prisutnima su se obratili i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija dr. sc. Muhamed Alić, predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić, kao komadanti jedinica Armije RBiH na našem području Šemsudin Čatić i Šemsudin Nasupović.

Na kraju je dovom zaključena manifestacija obilježavana Dana šehida uz želje i nadu da će se sljedeće godine omasoviti obilježavanje ovog dana kako se nikad ne bi zaboravilo.

Galerija: Dan šehida, Hrasno Donje, 26.06.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh