Iz naših džemata

Dan šehida: Svjedoci borbe za opstanak naroda i domovine mrtvi nisu

Drugog dana Ramazanskog bajrama prigodnim vjerskim programom obilježen je Dan šehida, dan sjećanja na sinove i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za svoj narod i svoju domovinu.

Prema Odluci Rijaseta IZ u BiH drugog dana Ramazanskog bajrama obilježava se Dan šehida. Tim povodom je u džematu Prnjavor održana centralna vjerska manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Na početku svečanosti proučen je Jasin pred duše šehida. Imam džemata Prnjavor, Muharem ef. Mešanović, koji je ujedno i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u svom obraćanju istakao je bitnost čuvanja spomena na šehide zarad nas samih i naše budućnosti. “Šehidi su za svoj narod i svoju domovinu dali najvrijednije što su imali kako bi mi mogli živjeti u miru!”, istakao je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

Manifestaciji obilježavanja Dana šehida prisustvovao je i općinski načelnik Sead Džafić, koji je u svom govoru rekao da su šehidi dali svoje živote kako bi danas mogli živjeti u miru i da je naša obaveza čuvati nam jedinu domovinu. Manifestaciji Dana šehida prisustvovali su i vijećnici Općinskog vijeća Kalesija, kao i nekadašnji pripadnici Armije RBiH i članovi boračkih udruženja.

Obilježavanje Dana šehida nastavljeno je i nakon završetka centralne vjerske manifestacije. U svim džamija Medžlisa IZ Kalesija pred džumu-namaz učeni su Jasini i tevhidi pred duše šehida, a nakon džume posjećivani su mezaristani u kojima su ukopani šehidi. Glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Kalesija prisustvovali su vjerskom programu u džematu Tojšići. Pred džumu-namaz proučen je tevhid, te je glavni imam u džematu Tojšići održao hutbu. Mjesna zajednica Tojšići 14. maja obilježava dan mjesne zajednice, te je u sklopu programa obilježavanja mjesne zajednice Tojšići izveden i prigodan vjerski program povodom Dana šehida.

Dan šehida, džemat Prnjavor, 14.5.2021. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh