Iz naših džemata

Obilježen Dan Udruženja ilmijje u BiH (Foto)

Svečanom sjednicom Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Kalesija, danas 28. septembra 2019. godine, obilježen je Dan Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini.

28. septembar se obilježava kao Dan Udruženja ilmijje u BiH, strukovnog udruženja koje okuplja imame, hatibe, muallime i druge članove udruženja. Na ovaj dan je 1912. godine održana Konstituirajuća Skupština Udruženja ilmije. Prvi predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmije bio je Mehmed Džemaludin ef. Čaušević koji će kasnije postati reisu-l-ulema Islamske zajednice.

28. septembra 1912. godine, prije 107 godina osnovano je Udruženje ilmijje IZ u BiH, te se taj datum uzima kao dan početka funkcionisanja udruženja. Danas, na dan formiranja Udruženja ilmijje, svečanom sjednicom Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Kalesija obilježena je godišnjica osnivanja. Prisutnim članovima Udruženja, imamima, kao i penzionisanim imamima, obratili su se predsjednik OO Udruženja ilmijje Kalesija Muamer ef. Bukvarević, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić, kao i predsjednik Medžlisa IZ Kalesija Ibrahim Aljić.

Pored imama Medžlisa IZ Kalesija, članova Udruženja ilmijje, svečanoj sjednici prisustvovali su i penzionisani imami kojima su uručene prigodne hedije.

Husejn ef. Omerović, Mehmed ef. Šljivić, Ibrahim ef. Gutić, Husejn ef. Mešanović

Osnovni odbor Udruženja ilmijje Kalesija, udruženja koje okuplja imame Medžlisa IZ Kalesija, obezbjedio je prigodne hedije i za trojicu novih imama. Muhamed ef. Burić, imam džemata Dubnica, Amel ef. Habeš, imam džemata Memići Centar, Sulejman ef. Muhamedbegović, imam džemata Tojšići, dekretom reisu-l-uleme u 2019. godini postavljeni su za imame u navedenim džematima. Trojici novih imama na dan Udruženja ilmijje dodijeljene su prigodne hedije – ahmedije.

Svečana sjednica Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Kalesija završena je prezentacijom koja je na slikovit način predstavila dugogodišnje djelovanje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh