Iz naših džemata

Obilježen “Dan vakifa” u džematu Vukovije Donje

U subotu, 29. decembra 2018. godine, u džematu Vukovije Donje održana je manifestacija pod nazivom “Dan vakifa” na kojoj su vakifima, koji su u 2018. godini svojim prilozima pomogli rad i razvoj džemata, dodijeljene zahvalnice i priznanja.

Krajem kalendarske godine u džematu Vukovije Donje se organizuje svečanost na kojoj se oda priznanje svim vakifima koji su, u skladu sa svojim mogućnostima, tokom godine pomogli u radu vjerskog života, kao i na unapređenju infrastrukture u džematu.

Vjerska svečanost povodom obilježavanja “Dana vakifa džemata Vukovije Donje” otpočela je nakon akšam-namaza. U uvodom dijelu svečanosti prisutnima su se obratili imam džemata Vukovije Donje, Enes ef. Habibović, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, koji su u svojim kraćim obraćanjima istakli bitnost jednog ovakvog projekta, te su se zahvalili svim vakifima koji su prepoznali važnost ove akcije koja traje tokom cijele godine.

Zahvalnice su, spram iznosa uvakufljenja, razvrstane u tri grupe; zlatne, srebrne i bronzane, te je na sinoćnjoj svečanosti dodijeljeno 250 zahvalnica. Pored zahvalnica, džematski odbor džemata Vukovije Donje dodijelio je i posebna priznanja pojedincima i / ili organizacijama koji su nesebično pomogli rad džemata (Rijad Imamović, MMF EMMAUS…)

Na kraju svečanosti, kao gost predavač, sve prisutne je svojim vazom obveselio hfz. Husejn ef. Čajlaković, zasigurno jedan od najslušanijih vaiza u BiH, a i šire, dok je grupa Rejjan iz Sarajeva izvođenjem kasida i pobožnih spjevova uljepšala svečanost.

Vjerska svečanost simboličkog naziva “Dan vakifa džamata Vukovije Donje” okončana je učenjem hatma-dove i poklanjanjem hatme pred duše svih vakifa ovog džemata.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh