Iz naših džemata

Obilježena trideseta godišnjica otvorenja džamije u džematu Rainci Donji (Foto)

U nedjelju, 20. oktobra 2018. godine, u džematu Rainci Donji vjerskim programom svečano je obilježana trideseta godišnjica otvorenja džamije.

Sada već davne 1988. godine, u džematu Rainci Donji, nedaleko od stare sagrađena je nova džamija koja je (1988. god.) svečano otvorena i predata u vlasništvo Islamskoj zajednici a vjernicima na korištenje. Džamija je služila svojoj svrsi, ali ubrzo je u sakralocidu (pokušaju uništenja džamija) oštećena, te je temeljito renovirana nakon 1995. godine.

U proteklih 30 godina otkako je u džematu Rainci Donji sagrađena nova džamija, džematlije ovog džemata su, pored održavanja nove džamije, brinuli se o vakufskoj imovini i o staroj džamiji koja je nekoliko puta renovirana, a posljednji put je prije 2 godine na staroj džamiji urađena temeljita rekonstrukcija.

O džematu Rainci Donji, o vjerskom životu u ovom džematu, na početku svečanosti govorio je imam ovog džemata, Nermin ef. Spahić. U svom kraćem govoru Nermin-ef. je naglasio spremnost svojih džematlija na materijalna odricanja ističući kako je džemat Rainci Donji džemat vakifa.

Vjerska svečanost povodom obilježavanja tridesete godišnjice otvorenja džamije u Raincima Donjim nastavljena je mevludskim programom kojeg su izveli imami Medžlisa IZ Kalesija.

Na kraju svečanosti prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, koji je u svom govoru napomenuo da džematlije ovog džemata ne zaboravljaju svoje vakife koji nesebično pomažu razvoj i rad džemata Rainci Donji. Glavni imam je u svom kazivanju spominjao vakife džemata Rainci Donji koji su preselili na Ahiret, kao i vakife koji u trenutnoj sadašnjosti vakufe značajna sredstva za dobrobit Zajednice i džemata.

S razlogom se džemat Rainci Donji može nazvati džemat vakifa. Prije dvije godine Sead Džafić, aktuelni načelnik, bio je vakif projekta uređenja stare džamije u Raincima Donjim. Ove godine džematlija džemata Rainci Donji, Nedžad Paloš, vakif je projekta uređenja harema stare džamije i puta kroz harem, parking prostora ispred nove džamije, te je u planu uređenje spomen-obilježja.

Vjerska svečanost povodom tridesete godišnjice otvorenja džamije u Raincima Donjim završena je učenjem dove, a nakon svečanog programa nastavljeno je druženje u staroj džamiji.

Trideseta godišnjica otvorenja džamije u Raincima Donjim, 20.10.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh