Iz naših džemata

Obilježenja godišnjica džemata Vukovije Donje (Foto)

U džematu Vukovije Donje danas (31.8.2019. god.) je održana mevludska svečanost povodom 16. godišnjice od svečanog otvorenja novosagrađene džamije.

U sklopu planiranog mevludskog programa, gost predavač bio je nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Mustafa ef. Cerić, koji je svojim predavanjem napojio duše prisutnih džematlija.

Mevludski program su izveli članovi grupe “Rejjan” iz Sarajeva.

Također, poklonjena je hatma umrlim imamima ovog džemata, kao znak sjećanja i zahvale za njihov doprinos u razvoju i radu džemata Vukovije Donje. Radi se o uvaženim i cijenjenim imamima:

  • Mehmedu ef. Mulahaliloviću,
  • Omeru ef. Imamoviću,
  • Mevludinu ef. Hamidoviću,
  • Husi ef. Ramiću,
  • Mehmedu ef. Habiboviću, i
  • Feridu ef. Alibašiću.

Članovi Džematskog odbora su povodom Nove hidžretske 1441. godine podijelili 103 paketića mališanima koji su bili prisutni.

Nihad ef. Žigić poklonio je ahmediju dr. Ceriću, dok je Džematski odbor poklonio Monografiju Medžlisa Kalesija, autora Envera ef. Alića (glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija), kao i Vukovijski vremeplov, autora Sejfulaha Imamovića, te Godišnjak Medžlisa IZ Kalesija za 2017. Grupa Rejjan je poklonila novi album ilahija i kasida.

Na rastanku, obraćajući se imamu Enesu ef. Habiboviću u šaljivom tonu, dr. Cerić je rekao: “Ako dobiješ otkaz u ovom džematu, javi mi da se prijavim na konkurs”. Ovim riječima je nekadašnji reisu-l-ulema pohvalio džemat Vukovije Donje, njegove džematlije, ali i Enesa ef. Habibovića.

(Rijad Imamović)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh