Iz naših džemata

Odanost vjeri i domovini BiH: Slovo o Nevres ef. Fatiću

Nevres ef. Fatić rođen je 29.04. 1979. godine u Tuzli. Nastanjen je u džematu Kikači, odnosno u Babinoj Luci, općina Kalesija.

Osnovno obrazovanje stekao je u Tojšićima, nakon čega upisuje Behram- begovu medresu u Tuzli, koju završava kao učenik generacije.

Kraće vrijeme je radio kao vjeroučitelj u osnovnom školama na području općine Kalesija, a od 01.04.2004. godine obnaša imamsku, hatibsku i muallimsku dužnost u džematu Mahala, općina Osmaci, RS. Još u Behram- begovoj medresi dokazao se kao vrstan fudbaler, a po uposlenju pri Medžlisu Kalesija dokazao se kao sportista koji je učestvovao na mnogim turnirima.

Nakon ukazane potrebe, a po odlasku sekretara Medžlisa Ibrahima Aljića na radni angažman u društvenom sektoru, Izvršni odbor MIZ Kalesija, u mjesecu martu 2017. godine, prima Nevresa Fatića da, uz imamski rad U Mahali, obavlja i sve sekretarske poslove pri ovom Medžlisu.

Pri samom njegovom dolasku u Medžlis, više instance Islamske zajednice pronalaze donatora i vakifa za gradnju džamije sa edukativnim centrom i imamskim stanom u naselju Dubnica, što je novog sekretara obavezalo na ogromni angažman u vezi sa projektnom dokumentacijom i brzom iznalaženju svih potrebnih dozvola.

Nemjerljiv je njegov doprinos u organizaciji svih poslova i u Medžlisu i u Udruženju Ilmije Kalesija, čiji je predsjednik bio u dva mandata. Za rezultate postignute u radu Muftijstvo tuzlansko, po prijedlogu Medžlisa IZ-e Kalesija, nagradilo ga je odlaskom na hadždž.

Na tragu svih njegovih angažmana, u mjesecu aprilu (2019) počašćen je novim viđenjem Ka’be u Mekki putem obavljanja u’mre.

Dana, 20. aprila 2019. godine, u Sarajevu je održana prva sjednica novog saziva Sabora IZ u Bosni i Hercegovini. Na konstituirajućoj sjednici Sabora izabrano je rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u čijem radu je učestvovao i kalesijsko-zvornički predstavnik Nevres ef. Fatić. Na izborima 2018. godine, svi elektori Muftijstva tuzlanskog, za sabornika su, sa područja medžlisa Kalesija i Zvornik, izabrali našeg Nevres ef. Fatića, što nama u rukovodstvu Medžlisa IZ Kalesija čini posebno zadovoljstvo i čast.

Nevres ef Fatić je uvijek bio za parolu: EL- BEREKE FIL-HAREKE! – Prosperitet (berićet) je u kretanju i angažmanu.

Sa užim rukovodstvom Medžlisa Kalesija stalno traži hak od društvene zajednice koji joj pripada.

Velike su njegove zasluge i za dovršetak radova na asfaltiranju puta do Mektebskog centra u Dubnici. Zahvaljujući toj činjenici, 21. aprila (nedjelja) oko 200 mekteblija su lahko dovezeni na sportske terene Mektebskog centra, gdje su, u čistoj islamskoj atmosferi, iskazali svoje vještine i igranju fudbala.

Po završetku turnira u malom fudbalu, pobjednicima su uručene nagrade, ali je iskorišten taj simbolički momenat da se oda priznanje i Nevres ef. Fatiću za sve što je činio za svoju Islamsku zajednicu i za hrabro njegovanje tradicionalnih vrijednosti naših muslimana Bošnjaka.

Glavni imam mu je na sportskom terenu uručio ZAHVALNICU za odanost vjeri i domovini BiH, a novi predsjednik OO Ilmije Kalesija, Meamer ef. Bukvarević, teslimio mu je uramljeni dres, kao znak zahvalnosti za kvalitetne sportske angažmane i ilmijanske poslove u toku dva mandata.

Piše: Enver Alić

(NKP.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh