Iz naših džemata

Okrugli sto: “Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka” (Foto)

U petak, 19. jula 2019. godine, u sklopu Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019” održan je Okrugli sto na kojem su učesnici razmijenili ideje i skustva u organizaciji sličnih kulturno-vjerskih manifestacija.

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” počela je Književnom večeri sa Mehmedom Đedovićem koja se održala 12. jula u Omladinskom centru IPAK-SHL u Križevićima. Održavanjem Okruglog stola na temu “Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka” ovogodišnja manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” je nastavljena, a centralna vjerska svečanost biće održana 27. jula, na lokalitetu dovišta.

Okrugli sto predstavlja najavu centralnog događaja Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”. Na ovom naučnom skupu bilo je govora o kulturno-vjerskim manifestacijmaa sličnog karaktera koje se održavaju u Bosni i Hercegovini. Dovište Orlić, kako se moglo čuti u više navrata, jedino je dovište na prostoru manjeg bh. entiteta. Pored te specifičnosti dovište Orlić predstavlja svojevrsno “saborovanje” Bošnjaka sa područja četiri općine; Kalesija, Zvornik, Sapna i Osmaci.

U radu Okruglog stola učestvovali su i gosti, predstavnici Organizacionih odbora “Ajvatovica” i “Ratiš”, kao i profesori fakulteta Univerziteta u Tuzli. O iskustvima u organizaciji “Ajvatovice” govorio je Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH, koji je kao glavni imam Medžlisa IZ Bugojno dugo godina bio član Organizacionog odbora Kulturno-vjerske manifestacije “Ajvatovica”, a mr. Rusmir Djedović prenio je iskustva u organizaciji Kulturno-vjerske manifestacije “Ratiš”. Pored predstavnika organizacionih odbora navedenih kulturno-vjerskih manifestacija u radu Okruglog stola učestvovao je i prof. dr. Izet Šabotić, a mr. Mustafa Muharemović govorio je o organizaciji poznatih “Dana Hasana Kaimije”.

Pored navedenih gostiju učešće u radu Okruglog stola uzeli su i čelni ljudi Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić i Enver ef. Alić, te Nijaz Karić, Muhamed Omerović, Dževad Tosunbegović.

Učesnici Okruglog stola “Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka”:

  • Ibrahim Aljić – Program kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”,
  • Enver ef. Alić – Dova na Orliću,
  • Vehid ef. Arnaut – O dovi na Ajvatovici – historijat i iskustva u organizaciji manifestacije,
  • mr. Rusmir Djedović – O dovi na Ratišu – historijat i iskustva u organizaciji manifestacije
  • prof. dr. Muhamed Omerović – O ideji obnove dovišta Pašin put – Orlić,
  • mr. Dževad Tosunbegović – Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta bosanskih muslimana,
  • prof. dr. Nijaz Karić – Vizija Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić”.

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, imao je ulogu moderatora.

Na kraju Okruglog stola uslijedila je diskusija, a RTVTK i NeonTv su medijski popratili rad Okruglog stola.

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” nastavlja se sljedećeg petka kada će se na lokalitetu dovišta, između akšama i jacije, proučiti jasin-i tevhid šehidima popraćen zikrom.

Centralna vjerska svečanost na rasporedu je 27. jula, subota, kada će se na lokalitetu dovišta Orlić sa početkom u 11.00 sati izvesti vjerski program, a nakon-podne namaza biće organizovana sportska nadmetanja u tradicionalnim narodnim igrama.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh