Iz naših džemata

Održana centralna mevludska svečanost

U ponedjeljak, 18. oktobra 2021. godine / 12. rebiu-l-evvela 1443. godine po Hidžri, u džematu Vukovije Gornje proučen je mevlud povodom rođenja Muhammeda, a.s.

U okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” koja se organizuje povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., upriličena je centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Manifestacija je otvorena programom pod nazivom “Omladinsko druženje sa hafizom Ammarom Bašićem”. U nedjelju, 17. oktobra, upriličena je hafiska dova novom kalesijskom hafizu. U saradnji sa akivom vjeroučitelja sprovode se aktivnosti u vezi sa literarnim natječajem za učenike osnovnih škola koji pišu svoje radove na temu ovogodišnjeg mota manifestacije “Ti si, Muhammede, na najvećem stepenu morala”.

U narednom periodu biće upriličena Večer Kur’ana, kao i mevlud za žene, a manifestacija će se završiti svečanom mevludskom akademijom na kojoj će biti proglašeni pobjednici literarnog natječaja.

U džematu Vukovije Gornje, na dan rođenja Muhammeda, a.s., izveden je mevludski program. Gost na mevludskoj svečanosti bio je hfz. Omer ef. Zulić, sa svojim sinom i kćerkom, koji su zajedno sa Muamerom ef. Kamerićem obveselili sve prisutne učenjem mevludskih stihova i kasida.

Na početku svečanosti, poslije akšam-namaza, prisutnima se obratio imam džemata Vukovije Gornje, Enes ef. Sakić, a glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, uputio je prigodnu mevludsku poruku.

Na kraju svečanosti predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, uručio je zahvalnicu Seidu Aščiću za donaciju knjiga svim kalesijskim džematima.

Video zapis sa mevludske svečanosti možete pogledati na fb stranici Medžlisa IZ Kalesija https://fb.watch/8MeKMLvf9v/

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh