Bosna i Hercegovina

Održana sjednica Sabora

Danas (25.12.) je pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengića održana 6. redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je u kratkim crtama podsjetio na aktivnosti Rijaseta i njegovih uprava i organa. „Islamska zajednica vrši svoju misiju, naučavanjem i promoviranjem islamskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini i zemljama u kojima djeluje, bez većih poteškoća. Islamska zajednica sa zabrinutošću prati zbivanja na Bliskom istoku. Tragedija sirijskog naroda vodi njegovom potpunom egzodusu. Nekoliko puta smo organizirali prikupljanje i slanje humanitarne pomoći narodu Sirije. Pomoć koju smo uputili premašila je cifru od pola miliona maraka, a pokrenuli smo još jednu akciju koja je u toku. Preko Ureda za društvenu brigu pratit ćemo situaciju, uključivati se i slati pomoć. Ono što me naročito zabrinjava jeste stanje u našim džematima i zajednicama u RS-u. Naš narod je na proteklim izborima politički doveden u podređen položaj. Ovo nije trenutno pokazana slabost, već dugo zanemarivanje ozbiljne rasprave u našim politikama o tom dijelu naše zemlje i našeg naroda. Nikada nije ponuđeno sveobuhvatno rješenje, plan i program djelovanja na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon uvodnog obraćanja reisu-l-uleme, direktor Uprave za financijske poslove Zejnil Rebihić izložio je prijedlog budžeta Rijaseta, dok je i članovima Sabora plana rada Rijaseta za narednu godinu predstavio Ismail Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, koje je Sabor jednoglasno usvojio. Treba istaći da je ovo već druga godina da Sabor budžet i plan rada Rijaseta za narednu godinu usvaja u tekućoj godini. Danas su također razmatrani i usvojeni budžet i plan rada Sabora za 2017. godinu.

Na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Sabor je potvrdio imenovanje Vahid ef. Fazlovića na mjesto Muftije tuzlanskog za naredni mandatni period. „Smatrao sam da je u skladu sa lijepom praksom i našim edebom da uputim riječi zahvalnosti na ukazanom povjerenju. Nastavit ću uz Allahovu pomoć da sa što više svijesti i odgovornosti obavljam ovu dužnost. To je odgovornost prije svega pred Gospodarom svijetova, odgovornost prema našem dinu, ali svakako i odgovornost u skladu sa Ustavom IZ i ostalim aktima, prema Reisu-l-ulemi i Saboru“, kazao je između ostalog nakon imenovanja muftija Fazlović.

Sabor je danas također usvojio i Pravilnik o organizaciji i radu Gazi Husrev-begovog vakufa te Pravilnik o korištenju bajraka Islamske zajednice.

Na kraju treba kazati da su današnjoj sjednici pored članova Sabora i reisu-l-uleme, prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić, muftije te direktori i rukovodioci uprava i organizacionih jedinica Rijaseta.

(islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh