Iz naših džemata

“Poslanik u mom srcu”: Održana svečanost za žene “Večer hafiza”

U okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu”, u džematu Dubnica održana je svečanost za žene pod nazivom “Večer hafiza”.

Selame i riječi dobrodošlice uputila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kalesija Adisa Hodžić.

Gost predavač bila je dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Dr. Malkić je u svom obraćanju govorila o kur'anskom konceptu sreće, dobru kao krunskom načelu kojim se treba vladati muslimanka, te o važnosti pokajanja.

– Ako nam je Poslanik, s.a.v.s., uzor onda trebamo biti dobre muslimanke, lijepo raspoložene i pozitivne – kazala je dr. Malkić.

Ona je podsjetila prisutne na kur'anske ajete o dobru, te istakla kako je dobro i lijepo suština, a da koncept sreće znači pridržavati se onoga što je Kur'anom naređeno.

U drugom dijelu predavanja dr. Malkić je naglasila važnost stabilnog braka, zdrave porodice i kvalitetnog odgoja.

Tumačeći kur'anski ajet “Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna” (Nur, 32) poručila je da ako želimo biti dobre muslimanke kojima je uzor Muhammed, s.a.v.s., trebamo biti dobre supruge, te kako se skladnost u braku reflektira na sreću i radost djeteta.

Kur'anske ajete učile su hafize: Halima Baturić, Berina Kučković, Emina Momković, Zulejha Omerbašić i Elmedina Avdibašić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kalesija Adisa Hodžić je kazala kako se večer Kur'ana – “Večer hafiza” (žena) na ovaj način po prvi put organizira u MIZ Kalesija, te kako je prije petnaest dana bilo upriličeno i “Večer hafiza”.

– Drago nam je da imamo ovoliko žena, hafiza, te da su naše džematlijke večeras prisutne u ovolikom broju – naglasila je Hodžić.

Istakla je aktivnost džematlijki, brojna okupljanja i programe koji se realiziraju u okviru Odjela za brak i porodicu MIZ Kalesija, te kako poseban uspjeh bilježi halka Kur'ana za žene.

Druženju za žene prisustvovao je veliki broj džematlijki, a nakon predavanja i programa uslijedio je nastavak druženja u kompleksu džamije Abdullah bin Muhammed Mu'minah u Dubnici.

(Preporod.info)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh