Iz naših džemata

U džematu Hrasno Gornje održana vjerska svečanost povodom završetka radova na vakufskim objektima

U nedjelju, 1. augusta 2021. godine, u džematu Hrasno Gornje održana je vjerska svečanost povodom završetka radova na vakufskim objektima.

Džematlije džemata Hrasno Gornje su prije dvije godine pokrenule akciju renoviranja vakufskih objekata; džamije, vakufske kuće i šehidskog spomen obilježja. U mjesecu augustu 2019. godine započelo se sa građevinskim radovima, prvo na džamiji na kojoj je crijepni krov zamijenjen kupolom. Detaljno je renoviran i vakufski stambeni objekat, te je izvršena adaptacija i renoviranje šehidskog spomen obilježja.

Na početku vjerske svečanosti koja je počela nakon podne-namaza prisutnima se obratio imam džemata Hrasno Gornje, Mirsad ef. Sakić, koji je u svom obraćanju govorio o historijatu džemata, aktivnostima u protekle dvije godine i zalaganju vrijednih džematlija na izgradnji vakufske infrastrukture.

Svečanosti u džematu Hrasno Gornje prisustvovao je i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, kao i izaslanik muftije tuzlanskog, dr. Mensur ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija čestitao je džematlijama džemata Hrasno Gornje na njihovom uspjehu uz želje da i u narednom periodu nastave sa aktivnostima. Vrlo brzo će džemat Hrasno Gornje biti džemat u kojem će se svakodnevno čuti ezan.

Dr. Mensur ef. Husić na kraju svečanosti održao je prigodno predavanje u kojem je govorio o bitnosti vjere u životu čovjeka. “Najveće bogatstvo koje čovjek može imati u životu jeste vjera, jer ona mu daje smisao njegovog života i usmjerava ga putevima dobra i podučava moralu i vrijednostima!”, kazao je između ostalog Mensur ef. Husić.

Vjerska svečanost je završena učenjem dove koju je proučio Bilal ef. Hodžić, džematlija džemata Hrasno Gornje koji živi i radi u Njemačkoj. Svečanost je završena prigodnim kraćim programom ispred renoviranog šehidskog spomen obilježja.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh