Iz naših džemata

Organizovan omladinski iftar u džematu Hrasno Donje

U utorak, 28. maja / 23. ramazana 1440. godine po Hidžri organizovan omladinski iftar u džematu Hrasno Donje.

Ovog mubarek-mjeseca ramazana 1440. godine po Hidžri džemati Dubnica, Seljublje i Hrasno Donje, pored niza vjerskih aktivnosti u svojim džematima, priredili su i zajedničke iftare za omladinu iz pomenutih džemata.

Ramazan je najbolja prilika da se omladina iz jednog i više okolnih džemata na nivou Medžlisa IZ Kalesija susretne na iftaru, prošire svoja poznanstva i sklope nova prijateljstva, kao i da svojim idejama i planovima doprinesu boljitku Islamske zajednice u BiH.

Cilj nam je kroz programe, iftare i zajednička druženja omladinu zainteresovati za različite vjersko-edukacijske i odgojno-obrazovne programe koji se održavaju u organizaciji Islamske zajednice.

Do sada su organizirana tri omladinska druženja i iftara u džematima:

  • Dubnica (subota, 13. ramazan / 18. maj 2019.),
  • Seljublje (petak, 19. ramazan / 24. maj 2019.), i
  • Hrasno Donje (23. ramazan / 28. maj 2019.).

Vrijedne djevojke i mladići su učinili sve da ove tri noći ostanu u lijepom sjećanju svim posjetiocima, a cijela organizacija bila je na vrhunskom nivou; počev od prijema na ulazu u harem, bogate trpeze i odlično koncipiranog programa.

Omladinski iftari u pomenutim džematima organizirani su po prvi put u mubarek-mjesecu ramazanu i nadamo se da će, ako Bog da, u narednim godinama poprimiti još veću masovnost i da će se lijepa tradicija nastaviti.

Završne riječi na omladinskom iftaru u džematu Hrasno Donje i prigodan vaz-i nasihat održao je Muhamed ef. Burić, imam džemata Dubnica.

Muhamed-efendija je u svom nadahnutom kazivanju pozvao okupljenu omladinu da se aktivno uključi u sve aktivnosti svojih džemata, da uvijek gledaju ispred sebe, u budućnost, i da se ne osvrću na ono što je bilo i prošlo, jer prošlost ne možemo promijeniti ali možemo utjecati na svoju budućnost radeći u sadašnjosti za nju. Poslanik, a.s., nas uči da musliman i muslimanka treba da svaki svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, da budu najbolji u svemu što rade.

Čestitamo omladini na odličnoj organizaciji zajedničkih iftara, koji će zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Našoj omladini je potrebno više druženja ovakvog tipa i omladina iz ova tri džemata su dokaz da se to može postići, samo treba teoriju sprovesti u akciju, sa riječi konačno prijeći na djela. Ovo je dokaz da uz uporan rad i trud, kao i oslanjanje na Allaha, sve je moguće. Ovi iftari su najbolji pokazatelj da je posebna ramazanska atmosfera moguća i među omladinom i da se u našim džematima razvija jedan novi ramazanski ambijent koji nam valja njegovati. Ovi iftari će zasigurno zauzeti posebno mjesto na našim godišnjim kalendarima i već se radujemo idućoj godini.

Muamer ef Bukvarević

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh