Bosna i Hercegovina

Počinje izgradnja jedine neobnovljene džamije u Banjoj Luci

Svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, bit će održana 22. aprila.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem 11. oktobra 2016. u Ankari su potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

O ponovnoj obnovi Arnaudije, porušene 7. maja 1993. godine, razgovarano je i na nedavnom sastanku direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem. Bilo je riječi i o pripremama za održavanje 7. manifestacije “Dani vakufa u BiH” koja će ove godine, osim u Sarajevu, biti održana u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila. Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, te postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci.

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci. Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije. Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

(www.vakuf.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh