Iz naših džemata

Poruka Medžlisa IZ Kalesija: Vjerski život u vremenu pandemije

Poštovani vjernici i vjernice, muslimani i muslimanke općine Kalesija, opština Osmaci i Šekovići, prostora na kojem gravitiraju džemati Medžlisa Islamske zajednice Kalesija,

Od 17. marta 2020. godine, a u cilju zaštite zdravlja i života, te poštujući odluke nadležnih organa kao i preporuke i odluke Rijaseta IZ u BiH, u našim džamijama se ne obavljaju zajednički namazi u džematu, a imami s članovima džematskih odbora „čuvaju“ džumu-namaz.

Za nešto manje od 20 dana stiže nam i mjesec ramazan, najodabraniji mjesec u godini. S obzirom na novonastalu situaciju pod znakom pitanja je i obavljanje vjerskih obreda i ibadeta tokom mjeseca posta.

U svim iskušenjima koja nas zadese strpljenje se samo od sebe nudi kao način i put prevazilaženja belaja i musibeta.

Čuvajući zdravlje i živote ljudi postupajmo u skladu s kur'anskom odrednicom da je spašavanje života prioritetna zadaća svih nas.

U novonastaloj situaciji, iako je vjera islam vjera zajedništva i džemata, trudimo se da živimo vjerski život individualno sa zadaćom čuvanja života, dok se ne steknu uslovi za ponovno obavljanje vjerskih obreda u džematu.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija i naši imami će, shodno svojim mogućnostima a u skladu sa odlukama Rijaseta IZ u BiH, nastaviti sa radom kada je u pitanju vjerski život i funkcionisanje džemata.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh