Iz naših džemata

“Poslanik u mom srcu” 2018: Održana halka tefsira, vjerska svečanost u džematu Sarači i proglašeni pobjednici literarnog natječaja (Foto)

U trećoj sedmici manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018 održani su halka tefsira Najljepše kazivanje – treći ders iz sure Jusuf, vjerska svečanost u džematu Sarači kojom se obilježila deseta godišnjica ovog džemata i proglašeni su pobjednici literarnog natječaja.

U subotu, 17. novembra, nakon jacije, u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija održano je treće predavanje iz serijala halke tefsira sure Jusuf, a ders je održao imam džemata Vukovije Donje, Enes ef. Habibović. Halka tefsira i kazivanja o Jusufu, a.s., će se nastaviti, a Mreža mladih Medžlisa IZ Kalesija će u 2019. godini organizovati i preostalih 9 predavanja na temu Najljepše kazivanje – tefsir sure Jusuf.

U nedjelju, 18. novembra, nakon jacije, u džematu Sarači upriličena je vjerska svečanost povodom obilježavanja desete godišnjice džemata Sarači a u sklopu manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018.

Tokom dana vrijedne hanume iz ovog džemata su pripremale halvu koju su podijelile sinoćnjim gostima na svečanosti. Džemat Sarači ovih dana obilježava mali jubilej, desetu godišnjicu svog rada. Nedavno je u ovom džematu završena izgradnja vakufskog stana koji je postao funkcionalan. O džematu Sarači i naporima džematlija ovog džemata na izgradnji infrastrukture govorio je imam džemata Sarači, Aldin ef. Smajić.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, po rođenju Saračanin, jedan dio svog kazivanja posvetio je svom voljenom topraku, svojim Saračima.

Predavač na sinoćnjoj svečanosti bio je Muharem ef. Mešanović, imam džemata Prnjavor, koji je u svom polusatnom predavanju govorio o Muhammedu, a.s., kao rahmetu-milosti za sve svjetove.

Na temu “Ti si, Muhammede, milost svjetovima” svoje radove su pisali učenici osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na literarnom natječaju koji je raspisao Medžlis IZ Kalesija u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018, a koji je trajao od 30. oktobra do 14. novembra.

Komisija je ocijenila sve radove koji su bili šifrirani, a članovi komisije su bili;

  • mr. Hurija Imamović, profesor bosanskog jezika,
  • Sabina Sinanović, profesor bosanskog jezika,
  • Muharem ef. Mešanović, profesor islamskih nauka.

Na natječaju postignuti sljedeći rezulati:

Osnovna škola:

1. Amna Imamović, OŠ Kalesija,
2. Emila Dukić, OŠ Vukovije,
3. Hadi Ćurtović, OŠ Kalesija.

Srednja škola:

1. Erna Bektić, MSS Kalesija,
2. Selma Delić, MSS Kalesija,
3. Irma Mujanović, MSS Kalesija.

Pobjednicima literarnog natječaja dodijeljene su nagrade i diplome.

Na kraju svečanosti istaknutim vakifima džemat Sarači dodijelio je vakufname, a među najistaknutim vakifima vakufskog stana kojima su sinoć dijeljenje zahvalnice su;

  • Fadil Husić,
  • Sead Džafić, općinski načelnik, i
  • dr. Edin Ramić, ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Svečanost je završena dodjelom zahvalnicima učesnicima sinoćnje svečanosti i dovom.

“Poslanik u mom srcu” 2018: Vjerska svečanost u džematu Sarači, proglašenje pobjednika literarnog natječaja, 18.11.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh