Iz naših džemata

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019”: U džematu Seljublje održana “Večer ilahija i lijepe riječi” (Foto)

U subotu, 2. novembra 2019. godine, u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2019”, u džematu Seljublje izvedena je “Večer ilahija i lijepe riječi”.

Nakon što su, u saradnji s Aktivom direktora osnovnih škola na području Kalesije, realizovane posjete školama, u džematu Seljublje, 2. novembra 2019. god., u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2019”, održana je vjerska svečanost pod nazivom “Večer ilahija i lijepe riječi”. Svečanost je izvedena poslije jacije-namaza.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Seljublje, Damir ef. Požegić, koji je uputio riječi selama i dobrodošlice. Prije uvodnog obraćanja imama domaćina kur’anske ajete koji govore o Muhammedu, a.s., proučio je Ahmed Mujkanović. Na svečanosti u Seljublju prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić.

“Večer ilahija i lijepe riječi”, kao što i sam naziv govori, sastojao se od izvođenja prigodnih kasida koje govore o Muhammedu, a.s., a koje se proučili imami Medžlisa IZ Kalesija, dok je lijepe riječi kazivao gost predavač, Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići. Poznati vaiz, Izet-efendija, kao i uvijek nadahnuto je govorio o Muhammedu, a.s., i njegovom ummetu, odnosno njegovim sljedbenicima i njihovom odnosu prema vjeri i sunnetu.

Na kraju svečanosti gostu predavaču dodijeljena je skromna hedija i zahvalnica, kao i džematu Seljublje, domaćinu sinoćnje svečanosti.

Sljedeće subote, 9. novembra, u džematu Prnjavor, poslije jacije-namaza biće održana centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, a u nedjelju, 10. novembra, u džematu Čaršijska džamija u Kalesiji, nakon podne-namaza biće izveden mevludski program za žene.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh