Bosna i Hercegovina

“Poslanik u mom srcu”: Posjeta medžlisima u Podrinju

U subotu, 29. oktobra 2022. god., organizovana je posjeta predsjednika džematskih odbora Medžlisa IZ Kalesija medžlisima Srebrenica i Bratunac.

U okviru kulturno-vjerske manifestacije “Poslanik u mom srcu”, u subotu, 29. oktobra, realizovana je posjeta medžlisima u Podrinju. Predsjednici i članovi džematskih odbora naših džemata imali su priliku posjetiti medžlise Srebrenica i Bratunac i na licu mjesta se upoznati sa životnom prilikama u kojima žive muslimani Bošnjaci u ovim krajevima.

U Srebrenici domaćini su bili glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, Damir ef. Peštalić, i Ahmed ef. Hrustanović. Prije podne-namaza u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici Damir ef. Peštalić ukratko je opisao život Bošnjaka u ovom gradu i njihova nastojanja da očuvaju islam na ovim prostorima.

Nakon podne-namaza najredovnijim polaznicima mektebske pouke uručene su prigodne hedije, a zatim je organizovana posjeta Memorijalnom centru Potočari.

U Bratuncu domaćini su bili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Bratunac, Elvir ef. Hodžić i Admir ef. Velić. Prije posjete Mektebskom centru Medžlisa IZ Bratunac organizovana je posjeta Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu u kojem je ukopano preko 3.000 bošnjačkih žrtava.

Kao i u Srebrenici, najredovnijim polaznicima mektebske pouke uručene su skromne hedije, a nakon druženja sa najodgovornijim ljudima Medžlisa IZ Bratunac uslijedio je povratak u Kalesiju.

Na obalama Drine, u džamiji u Diviču, klanjana je ikindija-namaz i napravljen kraći predah, nakon čega je nastavljen povratak kući.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh