Iz naših džemata

Poslanik u mom srcu: Večer hafiza – Promocija naših kalesijskih hafiza

U subotu, 28. oktobra 2023. godine, u džematu Vukovije Gornje izveden je vjerski program pod nazivom “Večer hafiza”.

Kulturno-vjerska manifestacija povodom obilježavanja Mevluda nastavljena je organizacijom vjerskog programa Večer hafiza. Ajete iz Kur'ana Časnog su učili kalesijski hafizi; hfz. Omer Zulić, hfz. Asmir Imamović i hfz. Aid Smajić. Medžlis Islamske zajednice Kalesija program “Večer hafiza” organizuje s ciljem promocije kalesijskih hafiza. Ove godine predstavljen je hafiz prof. dr. Aid ef. Smajić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji titulu hafiza nosi gotovo 30 godina (hifz položio 1994. godine).

“Večer hafiza” je održana u džematu Vukovije Gornje, između akšama i jacije. Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Vukovije Gornje, Enes ef. Sakić, koji je u svom govoru istakao da džemat Vukovije Gornje egzistira gotovo pola stoljeća, odnosno džamija u Vukovija Gornjim je otvorena krajem oktobra 1980. godine.

Prigodno predavanje na svečanosti Večer hafiza održao je hfz. Amir ef. Hodžić, koji je, iako je bio domaćin, imao ulogu gosta predavača. Naime, hfz. Amir ef. Hodžić je iz Vukovija Gornjih i u svom džematu je govorio o važnosti učenja Kur'ana i primjene njegovih propisa u životu, jer je Kur'an objavljen živima a ne mrtvima.

Prijevode značenja kur'anskih ajeta čitao je akademski glumac Nermin Hodžić, kao i pobjednički rad sa literarnog natječaja (srednjoškolci) iz 2017. godine na temu “Volimo te, o Allahov Poslaniče”. Na kraju programa predsjednik džematskog odbora džemata Vukovije Gornje, h. Mehmed Hamidović, u ime džemata dodijelio je zahvalnice istaknutim pojedincima za njihov doprinos u radu džemata Vukovije Gornje.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” nastavlja se 7. novembra 2023. god., kada će biti upriličena Večer ilahija u izvedbi članova Hora Behram-begove medrese u Tuzli.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh