Iz naših džemata

Poslanik u mom srcu: U džematu Tojšići održano Večer hafiza

U subotu, 22. oktobra 2022. godine, u džematu Tojšići, u okviru kulturno-vjerske manifestacije “Poslanik u mom srcu” izveden je vjerski program pod nazivom “Večer hafiza”.

Između akšama i jacije, u subotu, 22.10.2022. god., u džamiji džemata Tojšići održan je vjerski program pod nazivom Večer hafiza. Tom prilikom su kur'anske ajete učili kalesijski hafizi: hfz. Husejn Smajić, hfz. Rijad Đedović, hfz. Saudin Gobeljić, hfz. Omer Zulić.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Tojšići, Sulejman ef. Muhamedbegović, koji je uputio riječi dobrodošlice, a glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom obraćanju istakao je bitnost učenja Kur'ana. “Prošle godine smo imali priliku na području našeg medžlisa organizovati hafisku dovu. I ove godine, također, bili smo u prilici promovisati još jednog hafiza iz Kalesije. I večeras, u Tojšićima, promovišemo naše hafize koji su titulu hafiza stekli ranije. Nadamo se da će se ovaj trend hifza nastaviti i u godinama koje dolaze”, istakao je glavni imam.

Pored četvorice kalesijskih hafiza koji su učili Kur'an, peti hafiz, dr. hfz. Edin Dedić, na svečanosti je održao prigodno predavanje u kojem je govorio o Poslaniku, a.s., i njegovoj misiji oplemenjavanja ljudi i vođenja čovjeka ka vrhuncu moralnosti. “Poslanik, a.s., kojem je objavljen Kur'an kao uputa za cijelo čovječanstvo, bio je savršeni primjer čovjeka čije su riječi bile u skladu sa djelima. Muhammedov, a.s., moral bio je Kur'an, te nije postojao ni prije a niti poslije njega čovjek koji je bio savršeni uzor kao što je to bio Muhammed, a.s.”, kazao je između ostalog dr. hfz. Edin Dedić.

U okviru svečanosti Večer hafiza predstavljeni su kalesijskih hafizi; hfz. Rijad Đedović, iz Brda, imam pri Medžlisu IZ Sarajevo, koji je titulu hafiza stekao 2006. godine, te hfz. dr. Saudin Gobeljić, iz Tojšića, koji je pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH hifz položio 2013. godine i stekao časnu titulu hafiza.

Na početku svečanosti uvodno kur'ansko ašere proučio je hfz. Husejn Smajić, imam džemata Međaš, a završno ašere i nekoliko ilahija učio je hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Vjerski program Večer hafiza okončan je pred jaciju-namaz, a sljedeća svečanost u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” planirana je 5. novembra, kada će u džematu Dubnica biti izveden vjerski program za ženski džemat pod nazivom Večer hafiza na kojoj će kur'anske ajete učiti ženske osobe koje su stekle titulu hafize.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh