Najave

Poziv: “Dani povratka” – Mevludski program povodom godišnjice povratka i godišnjice otvorenja džamije, Mahala, 25. august, akšam-jacija

U petak, 25. augusta 2023. god., u džamiji u Mahali biće izveden mevludski program povodom godišnjice otvorenja džamije.

U okviru manifestacije “Dani povratka” u povratničkom džematu Mahala ovog vikenda (25/26.8.) biće organizovani vjerski i kulturno-sportski sadržaji. U petak, 25. augusta, između akšama i jacije biće izveden mevludski program, a u subotu, 26. augusta, sa početkom u 17.30 sati, na sportskom poligonu u Mahali biće organizovan sportsko-zabavni program.

Prije 20 godina, 24. augusta 2003. god., u Mahali je organizovana svečanost povodom otvorenja džamije koja je sagrađena na temeljima porušenog mekteba. Sedam godina prije, 24. augusta 1996. god., u Mahali se desio prvi organizovani povratak u Bosni i Hercegovini. Tim povodom se organizuje i kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka”, s ciljem čuvanja od zaborava i sjećanje na dane obnove, životnog i vjerskog uzdizanja Bošnjaka na porušenim ognjištima.

Ovo godine manifestacija “Dani povratka” započela je sa obilježavanjem Nove hidžretske godine kada je u mektebu u Kusonjama, džemat Caparde, organizovana vjerska svečanost. Centralni događaj manifestacije i ove godine bio je program na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić. Organizovan je i turnir u šahu, a u subotu u Mahali će biti održan i turnir u malom fudbalu. Manifestacija “Dani povratka” završit će se organizacijom kulturno-zabavnog programa u džematu Šeher, prvo vikenda u mjesecu septembru.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh