Najave

Poziv na akciju dobrovoljnog darivanja krvi, utorak, 31. juli 2018. godine

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u saradnji sa Crvenim križom Kalesija i Zavodom za transfuziologiju UKC Tuzla, organizuju akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da se uključe u akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će održati u utorak, 31. jula 2018. godine.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju će sprovesti stručni tim Zavoda za transfuziologiju UKC Tuzla, upriličit će se u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (divanhana) u vremenskom periodu od 9.00 do 11.30h.

DONIRANJE KRVI (www.ukctuzla.ba)

Krv je živuća tvar koja se transfuzijom može prenijeti bolesnoj osobi. Čine ju stanični elementi (eritociti, leukociti, trombociti ) koje proizvodi koštana srž i plazma u kojoj su razne bjelančevine, antitijela, hormoni. Darovana krv je jedinstven poklon jedne osobe drugoj pri čemu darivalac krvi najčešće ne poznaje primaoca.

Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi krv koja je potrebna za liječenje i da li će jednog dana možda i Vama biti potrebna?

Krv se ne može proizvesti vještačkim putem. Jedini izvor tog dragocijenog lijeka je zdrav čovjek.

Potreba za krvlju je stalna. Godišnje je za pacijente, koji se liječe u JZU UKC-u Tuzla, neophodno obezbijediti da krv daruje najmanje 3 % stanovništva Kantona, odnosno da svakodnevno krv daruje minimalno 40 naših sugrađana.

Životni vijek krvnih stanica je ograničen, kako u našem organizmu tako i van njega.

Eriteociti u našem organizmu žive oko 120 dana, trombociti desetak dana a leukociti svega nekoliko sati. Van ljudskog organizma, u vrećicama za čuvanje krvi, životni vijek krvnh stanica je daleko manji. To je razlog svakodnevnih potreba za osobama koje će darovati krv.

Isključivo zdrava osoba može biti darivalac krvi. Zakonom je regulirano da su to osobe od 18 – 65 godina, tjelesne mase iznad 50 kg .

Prije darivanja krvi obavit će se laboratorijsko testiranje i liječnički pregled. Ubodom u jagodicu prsta i uzimanjem nekoliko kapi krvi odredit će Vam se nivo hemoglobina u krvi, a po potrebi i hematokrita.

Prije darivanja krvi možete lagano doručkovati. Nemojte uzimati alkohol! Nakon darivanja krvi nemojte zapaliti cigaretu naredna dva sata. Osobe koje se profesionlno bave poslovima na visini ili vožnjom taj dan to ne bi trebale činiti. Sve ostalo možete normalno obavljati.

Zdrava osoba može darivati krv više puta tokom godine. Muškarci u toku jedne godine krv mogu darivati 4 puta a žene 3 puta .

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh