Najave

Pozivnica: Posjeta Srebrenici i klanjanje džume-namaza, 19. maj – Prijevoz obezbjeđen

Medžlis Islamske zajednice Kalesija poziva sve zainteresovane džematlije, koji žele da posjete Srebrenicu i na musali u Memorijalnom centru klanjaju džumu, da na vrijeme izvrše prijavu. Prijevoz BESPLATAN. S obzirom da je broj mjesta ograničen prijave će se zaprimati do popune predviđenog broja.

Džuma-namaz na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari klanja se u periodu od 31. marta do 11. jula ove godine. Prvu ovogodišnju potočarsku hutbu održao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović u petak 31. marta.

Ovog petka, 19. maja, džumi-namazu u Srebrenici će, ako Bog da, prisustvovati džematlije sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Tom prilikom, nakon klanjanja džume-namaza, prisutni će posjetiti Spomen-sobu u Srebrenici.

Spomen-soba

Spomen-soba je posebno osmišljen muzejski prostor, koji se nalazi u bivšem štabu nizozemskog bataljona (DUTCHBAT) UN-a u Potočarima. Spomen-sobu, koju čine dvije prostorije, projektovao je “.arch” – tim arhitekata iz Sarajeva. U jednoj prostoriji se prikazuje dokumentarni film, a druga sadrži dvadeset vitrina u kojima se nalaze lični predmeti žrtava.

Film je režirao britanski reditelj dokumentarnih filmova, Leslie WoodHead, koji je režirao i nagrađivani dvosatni dokumentarni film o genocidu u Srebrenici – “Krik iz groba” u saradnji sa bosanskim filmskim rediteljem Muhamedom Mujkićem, koji je tokom više od deset godina snimao ekshumacije velikog broja masovnih grobnica za Komisiju za nestale osobe Federacije BiH.

Posjetioci mogu pregledati vitrine koje pričaju lične priče o nekima od ubijenih žrtava, čije je sudbine istraživao novinar Emir Suljagić. Upaljači, kutije za duhan, ključevi, albumi fotografija i drugi lični predmeti nalaze se među stvarima koje su tokom zadnjih deset godina izvađene iz masovnih grobnica, a identificirali su ih stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Te lične sitnice približavaju nam sudbinu muškaraca i dječaka iz jula 1995. godine, kada je, nakon što je Srebrenica pala u ruke snaga Vojske Republike Srpske, ubijeno više od 8000 Bošnjaka – odrasliih muškaraca i dječaka.

Projekat su finansirale vlade Velike Britanije i Kraljevine Nizozemske, te Fondacija “Srebrenica-Potočari”, a u njegovoj provedbi je učestvovao Kraljevski ratni muzej iz Londona.

http://spomensoba.potocarimc.org

Ovim putem pozivamo sve naše džematlije, koji žele u petak da posjete Srebrenicu i na musali u Memorijalnom centru klanjaju džumu-namaz, da na vrijeme izvrše prijavu:
– u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija
– kod mjesnih imama, i/ili na
– tel. 035/631-132

S obzirom da je broj mjesta ograničen ovim putem pozivamo sve zainteresovane da na vrijeme izvrše prijave. Prijevoz je BESPLATAN.

Vođa puta je Senad ef. Poljaković.

Plan putovanja (19. maj, petak)

– polazak u 09.00h iz KIKAČA

(Kikači-Tojšići-Vukovije-Međaš-Rainci-Sarači-Miljanovci-Prnjavor-Kalesija-Memići-Caparde-Srebrenica)

– planirani dolazak u Srebrenicu, 12.00

– džuma-namaz, 13.00

– posjeta Spomen-sobi, 14.00

– posjeta gradu, 15.00

– povratak, nakon ikindije-namaza

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh