Iz naših džemata

Prigodnim programom obilježena mubarek-noć miradžska

U petak, 17. februara 2023. god./26. redžeba 1444. godine po Hidžri, između akšama i jacije, u džematu Jajići izveden je mevludski program povodom obilježavanja mubarek-noći Lejletul-miradža.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio domaćin, imam džemata Jajići, Sead ef. Ahmetović, koji je uputio riječi dobrodošlice. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom govoru istakao je da noć miradžska podsjeća na dolazak ramazana, te da vrijeme koje je preostalo do mjeseca posta treba iskoristiti kako bi spremni dočekali šehr-i ramazan.

Predavanje o Lejletul-miradžu održao je hfz. Husejn ef. Smajić, imam džemata Međaš. Govoreći o porukama miradžskim hfz. Husejn je, između ostalog, naglasio: “Miradž se Poslaniku, a.s., događa u najtežim trenucima njegove poslaničke misije u mekanskom periodu, kada su muslimani bili izloženi bojkotu. Poslanik gubi dva bitna oslonca u životu i svojoj misiji, h. Hatidža i Ebu Talib umiru. U takvoj situaciji Poslanik u noći miradžskoj boravi u blizini Božijoj, dešava se nebesko putovanje, Miradžska poruka nama je da ne gubimo nadu u Božiju milost i da ne budemo pesimistični. Naše je da se trudimo, a Allah će ustrajne pomoći”.

U okviru vjerskog programa povodom Lejletul-miradža Jusuf Džafić je promovisao nekoliko svojih knjiga sa posebnim osvrtom na knjigu “Od samrti do ukopa”. Pored navedene knjige autor je govorio i o dvije fikhske knjige koje je preveo.

Vjerski program povodom Lejletul-miradža upotpunjen je učenjem mevludskih stihova koji govore o miradžskoj noći i nebeskom putovanju Muhammeda, a.s., a mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Kalesija.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh